Hitna sjednica
63

Gradsko vijeće Zenice nije podržalo smjenu Mersije Kasumović zbog sporne nabavke kisika

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Tema nabavke kisika za potrebe Doma zdravlja Zenica od firme koja nije registrovana u Agenciji za lijekove u BiH te rješavanje ove problematike, bila je tema hitne sjednice Gradskog vijeća Zenice gdje se tražila i ostavka direktorice Mersije Kasumović.

Nakon što je utvrđeno da je Dom zdravlja Zenice u proteklim godinama sve do danas medicinski plin - kisik nabavljao od firme koja nije registovana u Agenciji za lijekove BiH za distribuciju i proizvodnju medicinskog plina - kisika, uslijedile su brojne reakcije javnosti, a vijećnici u Zenici danas su održali hitnu sjednicu kako bi "riješili" ovaj problem.

Direktorica Doma zdravlja Zenica Mersija Kasumović je kazala da su problem pokušali riješiti s kantonalnim ministarstvom zdravstva i da nakon više dopisa nisu dobili odgovor.

Urgent upit Agenciji za lijekove upućen je prije nekoliko dana, a u odgovoru koji je stigao navodi se da se medicinski kisik iz sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite sa stručnog stanovništva može koristiti i u ustanovama primarnog nivoa zaštite.

Međutim, Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Kasumovića, je pojasnila da ovaj problem ni Agencija za lijekove nije dovoljno uredila jer nije donijela upute kako da primarne zdravstvene ustanove riješe ovaj problem.

"Ako se uzmu u obzir svi zakonski postulati, sve zdravstvene ustanove primarnog nivoa zaštite će imati problem. Svaki distributer, proizvođač ili veletrgovac mora imati rješenje o lijeku gdje je navedeno kako se koristi, kako se izdaje i druga obrazloženja. Ovaj problem nema samo Dom zdravlja Zenica već svi domovi zdravlja u kantonu, FBiH i BiH", dodala je Mujkanović.

I Transparency International je pisao da pet od šest dobavljača u BiH nema dozvolu Agencije za distribuciju kisika. Do kraja septembra dozvolu je imao samo Messer koji je prema rješenju imao kisik za sekundardni i tercijarni nivo zaštite, ali ne i za primarni.

Gradonačelnik Kasumović je kazao da direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak mišljenje svoje može mačku o rep zakačiti.

"On je član PDP-a pa ruši gore, mišljenje nije pravno, a ako je relevantno što ne donesu pravni akt i da je obavezujuće. Žele izbjeći odgovornost da sutra mogu svi direktori domova zdravlja krivično odgovarati. Zolak neka mišljenje zaveže ćaći za rep", kazao je Kasumović te naglasio da je nezadovoljan što je Tužilaštvo ZDK pokrenulo slučaj samo za Zenicu.

Burnu raspravu vodio je i vijećnik Šerif Patković (SDA) koji je tražio smjenu direktorice Mersije Kasumović i to po važećem zakonu s obzirom da je nabavljala medicinski lijek od neovlaštenog proizvođača, a isti prijedlog je predložio i Almir Babajić (SDP).

Većina u Gradskom vijeću predvođena Zeničkom inicijativom - Kasumović Fuad nije prihvatila ove zaključke o smjeni direktorice Mersije Kasumović.

Opozicija je zatražila utvđrivanje odgovornosti nadležnih u čitavom procesu te informacije zbog čega ranije, prije medijskih natpisa, se nije znalo da postoji ovaj problem oko nabavke kisika.

Na kraju sjednice usvojeno je desetak zaključaka, a između ostalog da Tužilaštvo ZDK ispita i stanje s nabavkom kisika u drugim domovima zdravlja, da Agencija važeću odluku Messeru sa sekundardnog i tercijarnog nivoa proširi i na primarni nivo zdravstvene zaštite i drugi s ciljem prevazilaženja situacije i osiguranja dovoljnih količina kisika za građane Zenice.