BiH
0

Gradsko vijeće usvojilo budžet Grada Sarajeva za 2008. godinu

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva, u prvom dijelu današnje sjednice, usvojilo je Budžet Grada Sarajeva za 2008. godinu koji iznosi 23.563,530 KM, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Usvojena je i Odluka o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za 2008. godinu. Predstavnici firme URBING Studio projektovanje i consalting d.o.o. Sarajevo vijećnicima su prezentirali glavni projekt obnove gradske Vijećnice.

"Na osnovu Ugovora s Gradom Sarajevom, ova firma u vremenskom roku izradila je projektnu dokumentaciju i po predračunu radova ukupna potrebna sredstva za obnovu Vijećnice, uključujući i opremu enterijera ovog kultumo-historijskog spomenika, iznose 17.850.000 KM", navodi se.

U ovoj vrijednosti nisu sadržana potrebna sredstva za slikarske dekoracije, obzirom da su predmet posebnog projekta, čija izrada predstoji.

Vijećnici su usvojili Program rada Gradskog vijeća za 2008. godinu, Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva, također za 2008. godinu, te Program obilježavanja godišnjice XIV ZOI Sarajevo '84.

Na današnjoj sjednici vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o održavanju javnih česmi i fontana, spomen-obilježja, javnih kupatila i javnih nužnika, te Prijedlog Odluke o postavljanju i održavanju javnih satova.

"Grad Sarajevo, usvajanjem ovih odluka, ima punu nadležnost za planiranje, izgradnju i održavanje ovih komunalnih objekata. Usvojen je i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i postupku za podizanje, izmještanje i premještanje spomenika od značaja za grad Sarajevo", navodi se.

Na nivou Gradskog vijeća bit će formirana komisija koja će valorizirati svaku inicijativu i donositi odluku o podizanju, izmještanju ili premještanju spomenika od značaja za Grad.

"Vijećnici su primili k znanju Izvještaj o izgradnji olimpijskog bazena Otoka - Meander, uz zaključak da se mora hitno održati sastanak sa izvođačem budući da trenutna dinamika izvođenja radova ne garantira završetak ovih radova do sredine februara iduće godine kako je i bilo dogovoreno", navodi se.

Vijećnici su primili k znanju i Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u okviru međunarodnih asocijacija čiji je član za period mart - novembar ove godine, Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu multilateralne i bilateralne međunarodne saradnje za period od 05. jula do 20. novembra ove godine, kao i Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva s nacionalnim manjinama u ovoj godini," navodi se.