Traže rješenje problema
20

Gradsko vijeće Tuzle raspravljat će o sve većem prilivu migranata

A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Tuzle na sjednici koja će biti održana 27. juna ove godine raspravljat će o problemu sve većeg priliva migranata u ovaj grad, saznaje portal Klix.ba.
Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, u tematskom dijelu redovne sjednice gradski vijećnici će 27. juna ove godine razmatrati informaciju koja se odnosi na problematiku sve većeg priliva migranata u Tuzlu, odnosno njihov ulazak i boravak u ovom gradu, s prijedlogom mjera za rješenje problema.

Na ovaj način lokalna vlast se uključuje u trenutnu situaciju koja je vezana za dolazak stranih državljana, odnosno migranata koji u Tuzlu, najčešće pješke stižu nakon ilegalnog prelaska naše granice sa susjednom Srbijom.

Određeni sigurnosni problemi već su zabilježeni u ovom gradu, s obzirom na to da je policija u nekoliko navrata dosad djelovala na terenu. Pored krađa migranti su se međusobno sukobljavali, a tom prilikom došlo je i do povređivanja nekoliko osoba.

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) Dževad Korman u razgovoru za Klix.ba je kazao da se u izazovima za policijske službenike na prvom mjestu trenutno nalazi sve veći priliv migranata na ovo područje.

"Priliv nije nekontrolisan, odnosno neočekivan, a brojevi migranata koji su stigli iz dana u dan se mijenjaju. Pokušavamo to staviti pod kontrolu, međutim, imali smo s druge strane nekoliko incidentnih situacija gdje su migranti vršili krivična djela. Sva ta djela smo uspjeli razriješiti", rekao je Korman za Klix.ba.

Korman je istakao i da su zabilježeni slučajevi međusobnih sukoba migranata u kojima je dolazilo do nanošenja tjelesnih povreda. Direktor Uprave policije MUP-a TK je istakao da su i ovi slučajevi dokumentovani, a osumnjičeni procesuirani.

"Imali smo jedan slučaj preminulog migranta kod kojeg je zbilježena nenasilna smrt u hotelu u kojem je bio smješten", dodao je Korman.

Vrijedi kazati da je Tuzla još uvijek tranzitni grad za migrante, jer po dolasku uglavnom autobusima se prebacuju do Sarajeva i Bihaća. Međutim, zabilježeni su slučajevi i da su manje grupe njih u ovaj grad stigle prije nekoliko mjeseci, a tu još uvijek borave.

Svi oni borave na neuslovnim lokacijama, a uskraćeni su i za mogućnost održavanja lične higijene. Do danas su uglavnom bili oslonjeni na nesebičnu pomoć volontera koji su za njih pripremali obroke.

Osim na Glavnoj autobuskoj stanici, migrante je u Tuzli moguće pronaći i na gradskim trgovima, parkovima te ispred Terenskog ureda Službe za poslove sa stranicma BiH koji se nalazi u centru grada. Jedna od inicijativa je da se spomenuti ured izmjesti na drugu lokaciju.

Prema dostupnim podacima u Tuzlu trenutno dolaze migranti iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana.