Pokrenute inicijative
140

Gradsko vijeće Sarajevo održalo Prvu redovnu sjednicu

L. K.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj Prvoj sjednici, kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo odluke o radnopravnom statusu funkcionera Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U nastavku sjednice, gradski vijećnici, nakon široke diskusije, nisu usvojili izvještajne dokumente vezane za rad prošlog saziva Gradskog vijeća, i to Izvještaj o radu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo i Izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove "Gradski muzeji", za 2020. godinu.

Povodom razmatranja izvještajnih akata, gradski vijećnici su uputili određene prijedloge za poduzimanje mjera i aktivnosti za poboljšanje stanja u oblastima na koje su se razmatrani akti odnosili te usvojili određene zaključke.

Tako je povodom razmatranja Izvještaja o radu i poslovanju Javne ustanove "Gradski muzeji" za 2020. godinu, na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragana Stevanovića, usvojen zaključak kojim se zadužuje Gradonačelnica da, u saradnji sa nadležnim organima Općine Novo Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, poduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se obezbijedila sanacija i održavanje mosta Ars Aevi i intenzivirala aktivnost na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Na današnjoj sjednici, upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Veći broj inicijativa je podnio Klub gradskih vijećnika Narod i Pravda, među kojima su inicijative koje se, između ostalog, odnose na revizije ljudskih resursa, javnih nabavki, finansijskih izvještaja Grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020, svih projekata koji su u toku, kao i reviziju opravdanosti davanja na korištenje prostorija statutarnog sjedišta Grada Sarajeva na adresi Hamdije Kreševljakovića broj 3.

Klub gradskih vijećnika Narod i pravda podnio je i inicijativu da se sjednice Gradskog vijeća, ubuduće, prenose javno putem TV Sarajevo ili direktnog linka te da se zadužuje Gradonačelnica da, za tu namjenu, planira sredstva u izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva u 2021. godini.

Ove inicijative su usvojene te su postale inicijative Gradskog vijeća.