{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo izvještaj o provođenju gradske politike

F
28.3.2008. u 17:30
0
0
Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo izvještaj o provođenju gradske politike
0
Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo izvještaj o provođenju gradske politike
Gradsko vijeće Grada Sarajeva na 36. sjednici jednoglasno je usvojilo Izvještaj o provođenju gradske politike i aktivnostima gradonačelnice Sarajeva u 2007. godini.
Analizom ostvarenih aktivnosti iz Platforme djelovanja Grada Sarajeva u toku 2007. može se zaključiti da je njihovom realizacijom, Grad Sarajevo poboljšao svoje mjesto u odnosu na ostale nivoe vlasti, tj. kao jedinica lokalne samouprave i kao glavni grad.

U oblasti urbanog planiranja poduzet je veliki broj aktivnosti na ujednačavanju stepena urbanog i komunalnog standarda. Usvojena su četiri planska dokumenta, utvrđeno pet nacrta planskih dokumenata, te je doneseno pet odluka o pristupanju izradi planske dokumentacije. Usvajanjem 4 RP ("TMZ Feroelektro", "Centar - Novo Sarajevo", "Rekreaciono-zabavni centar Pionirska dolina" i "Gradski centar M.Dvor II faza") ostvaruju se mogućnosti za otvaranje oko 25.000 radnih mjesta.

Na planu zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa realizovan je značajan broj projekata, među kojima se posebno ističe projekt obnove Vijećnice za koji je u 2007. urađena kompletna projektna dokumentacija kao uvjet za daljnje faze obnove. Realiziran je značajan broj aktivnosti na stvaranju preduvjeta za nominaciju Baščaršije na UNESCO-ovu listu kulturne baštine. Realiziran je projekt iluminacije pet mostova na Miljacki. Urađen je idejni projekt, odabrana lokacija i položen temeljac za spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

U oblasti finansija ostvareni su planirani prihodi za 2007. godinu od 20.571.250,73 KM, što u odnosu na ostvarene prihode iz 2006. predstavlja povećanje od 58,09 posto. Izvršenje budžeta realizirano je sa 77,57 posto.

U okviru projekta "Sarajevo-Zdravi grad" u 2007. realiziran je vrlo značajan projekt Grada Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Ambasade Francuske u BiH "Polumaraton Sarajevo 2007.".

Gradska politika u oblasti unapređenja komunalne infrastrukture provodila se kroz realizaciju 21 projekta koji su najvećim dijelom bili usmjereni na uređenje gradskog područja i javnih površina, uključujući i stvaranje uvjeta za estetsko uređenje grada (uređenje fasada u gradu, izgradnja fontana i česama u gradu, dekoritanje grada, izrada projekata i izgradnja javnih toaleta, sufinansiranje projekata gasne mreže, deminiranje Trebevića). Posebna pažnja usmjerena je na intenziviranje aktivnosti na završetku izgradnje zatvorenog 50-metarskog olimpijskog bazena Otoka-Meander koji je do sada jedna od najvećih investicija Grada Sarajeva i stvaranju uvjeta da on bude otvoren u 2008. godini.

U provođenju gradske politike u oblasti kulture, obrazovanja i sporta osnovnu strategijsku orijentaciju predstavljala je masovnost i razvojna funkcija. Osnovno opredjeljenje bilo je da kulturne manifestacije postanu što dostupnije građanima a prije svega djeci i mladima. U oblasti obrazovanja u 2007. finansirano je 29 projekata. U oblasti sporta finansirano je 59 projekata, od kojih se posebno ističe postavljanje ledene plohe u dvorani "Zetra" na koji način je omogućeno da u toku zimskog raspusta više od 60.000 djece kvalitetno i sadržajno provedu slobodno vrijeme. Realizovani su projekti izrade idejne i izvedbene dokumentacije za rekonstrukciju i postavljanje vještačkih podloga na pomoćnim stadionima "Koševo" i "Grbavica".

Na planu unapređenja i jačanja ekonomske, obrazovne, kulturne i drugih oblika saradnje ostvarena je bilateralna saradnja s 11 gradova iz svijeta, organizovan je prijem za 70 stranih delegacija, te su uspješno organizirani prvi susret mladih centralne i jugoistočne Evrope i Dani Beča u Sarajevu.

U 2008. godini u oblasti komunalnih poslova Grad Sarajevo će svoju aktivnost usmjeriti na donošenju normativnopravnih propisa radi dogradnje komunalnih djelatnosti na nivou Grada kao: Odluka o snabdijevanju pitkom vodom iz vodovoda lokalnog značaja, Odluka o odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda kanalizacije lokalnog značaja, te crpljenju, odvozu i zbrinjavanju fekalija iz septičkih jama na području Grada Sarajeva.

U oblasti urbanog planiranja radit će se, između ostalog, na profiliranju prostora grada Sarajeva kao ambijenta održivog i visoko prifitabilnog poslovanja i jačanja ekonomske osnove.

U oblasti kulture, obrazovanja i sporta ciljevi su: razvoj i unapređenje kulturnih vrijednosti grada kroz finansiranje specifičnih projekata iz oblasti bibliotečke i muzejske djelatnosti i zaštite kulturno-historijske baštine grada, naročito putem festivala, smotri, koncerata i sl., saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: