BiH
0

Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije usvojilo Odluku o usklađivanju plata

FENA
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Sarajeva (Foto: Arhiv)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva nije danas usvojilo Odluku o usklađivanju plata, koja je izazvala burne rasprave vijećnika.

"SDP smatra da su procedure prilikom predlaganja ove tačke dnevnog reda prekršene.To je istakao i gradonačelnik Sarajeva u uvodnom izlaganju, zahtijevajući da se ova tačka s dnevnog reda povuće, odnosno njegova odluka, koja se odnosi na državne službenike. U ovakvim situacijama gradonačelnik bi trebao ponuditi novi prijedlog odluke koju bi razmatrale nadležna radna tijela i tek onda bi mogao biti dostavljen vijećnicima", istakla je za Agenciju FENA Arijana Talović, šef Kluba vijećnika SDP-a.

U tom smislu, kaže, gradski vijećnici SDP-a su reagovali jer i „danas razmatramo materijal koji nije dobio saglasnost Komisije za statut i akte, a to je u našim procedurama izričito navedeno kao neophodno“.

Neposredno pred današnju sjednicu Gradskog vijeća vijećnici su dobili i mišljenje i stav Sindikalne organizacije Grada Sarajeva, u kojem, kaže Talović, mole i upozoravaju Gradsko vijeće da još jednom razmotre odluku kako ne bi došlo do smanjivanja plata gradskim službenicima na uštrb povećavanja funkcionerima Grada Sarajeva.

"Naš prijedlog i dalje stoji, mi jesmo legalisti, želimo da ispoštujemo zakon, ali smo ponudili korektno riješenje da se odluka povuče i da se veoma skoro usklade koliko je moguće koeficijenti za funkcionere, te plaće za državne službenike. Na taj način izašli bi s jednim prijedlogom koji će biti u skladu s procedurom", kazala je Talović.

Stav SDA o ovoj Odluci, kako je istakao šef Kluba vijenćnika SDA Velija Katica, jeste da se uskladi sa federalnim zakonom o plaćama i da se u tom kontekstu nađu optimalna rješenja za uposlenike Gradske uprave i Gradskog vijeća.

Komentirajući ono što je istaknuto tokom rasprave o ovoj tački - da bi za ista radna mjesta u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi plate bile različite kazao je da „onoliko koliko znaju vijećnici da postoji određenih razlika, ali da plate nisu jedini razlog na koji se regulišu prihodi pojedinih uposlenika u Gradu i Upravi".

"Dakle, postoji pravilnik o posebnim nagrađivanjima i smatramo da on može korigovati te razlike u nekoj daljnjoj fazi kada se donese pravilnik o posebnim nagrađivanjima", kaže Velija Katica.

Od samog početka usklađivanja plaća, odnosno koeficijenata, stav SBB je „da glasa protiv, jer je u vrijeme besparice i kada je budžet u deficitu dva i po miliona KM, sasvim besmisleno razgovarati o bilo kakvom povećanju plaća".

Ovo je istakla šef Kluba vijećnika SBB Edina Latif, zaključujući da se "pod krinkom donošenje odluke o usklađivanju koeficijenata sa federalnim zakonom o plaćama pokušavaju provući povećanje plaća i primanja".