|

Gradsko vijeće Bihać odredit će novu lokaciju za migrantski centar, Bira i Miral se gase

Gradsko vijeće Bihać odredit će novu lokaciju za migrantski centar, Bira i Miral se gase
9
Piše: M. D.
23.4.2019. u 17:40
38
komentara
9

dijeljenja
Gradsko vijeće Bihać odredit će novu lokaciju za migrantski centar, Bira i Miral se gase Foto: H. M./Klix.ba
U Ministarstvu sigurnost BiH okončan je dvosatni sastanak između Dragana Mektića, ministra sigurnosti i predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem prilikom kojeg je doneseno nekoliko važnih odluka, uključujući određivanje nove lokacije za prihvat migranata.
Uz Mektića su bili i predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH, UNHCR-a i IOM-a, a iz Krajine su pored ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića i policijskog komesara Muje Koričića došli gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića, u Sarajevu nemaju rješenje za krajiški problem sa migrantima, ali se kroz polemički razgovor došlo do stava i činjenice da vlast u Krajini neće popustiti oko donesenog zaključka Vlade USK o zatvararanju migrantskih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Istovremeno, pao je dogovor da Gradsko vijeće (GV) BIhać u najskorije vrijeme, već početkom maja, odredi novu lokaciju za migrantski centar van naseljenih mjesta i bliže granici sa Hrvatskoj."IOM je mišljenja da treba zadržati ova dva centra i čak otvoriti treći u koji bi se primali migranti koji neprestano stižu što smo mi odbili", kaže za Klix.ba ministar Kljajić.

On je kazao kako se u BIru i Miral neće primati novi migranti, a čim bude u funkciji nova lokacija ona će se puniti novopridošlim migrantima i onima koji u međuvremenu napuste BIru i Miral.

"Migranti svakodnevno napuštaju ove centre tražeći načine da pređu granicu i koji god od njih bude pronađen u gradu biće prebačen na novu lokaciju koju odredi GV Bihać", objasnio je Kljajić.

Objasnio je da će se formiranjem novog prihvatnog centra koji bi bio blizu hrvatske granice i svakodnevnim pražnjenjem Bire i Mirala ova dva centra u relativno kratkom roku isprazniti čime će se smanjiti migrantski pritisak na urbane dijelove BIhaća i Velike Kladuše. Blizina granice sa Hrvatskom opredijelila je migrante da kontinuirano dolaze i nastanjuju se u ova dva grada. Odavde traže najbolje opcije da ilegalno pređu hrvatsku granicu na putu ka "boljem životu" u EU.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...