Godišnjica genocida
9

Gradsko vijeće Bihać: Moramo se sjećati ovog dana i rana koje nikad zarasti neće

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradsko vijeće Bihać danas je održalo Komemorativnu sjednicu u znak poštovanja i sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

"Težak je i ovaj 11. juli za svakog čovjeka koji osjeća da je ubijen jedan dio njega, sa 8372 Srebreničana prije 23 godine. Moramo se sjećati ovog dana i rana koje nikad zarasti neće. Činimo to tako što ćemo podsticati samo dobro, te negirati zlo", zajednička je poruka gradskih vijećnika i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

"Srebrenicu je te 1995. godine zadesila najteža i najbolnija sudbina, onakva kakva je vjerovatno bila namijenjena i građanima Bihaća. Bio je to najteži period i za nas. Nismo bili hrabriji sigurno, možda samo malo mudriji, pa smo se spasili. Danas iskazujemo nemjerljivu tugu i bol, ali i poštovanje za hrabre koji su dali živote za nas", rekao je gradonačelnik Fazlić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa dodao je da se jaka BiH stvara poštenjem, radom i trudom.

"Moramo pomoći u vraćanju života u Srebrenicu i obnovi njenih potencijala. Samo životom i radom možemo se odužiti palim Srebreničanima i samo na taj način njihova žrtva neće biti uzaludna", kazao je.

Sjednica je završena performansom poštovanja i sjećanja na stradale u Srebrenici, koji su pripremili mladi bihaćki umjetnici i glumci.