BiH
0

Gradski park Jezero ponovo na meti vandala

Klix.ba
U gradskom parku Jezero u utorak u večernjim satima nepoznati počinioci su uništili četiri sadnice javora i oštetili konstrukciju žičare.

Pričinjenu štetu je prijavio nadzornik iz komunalnog preduzeća Park zaduženog za održavanje najvećeg parka u Kantonu Sarajevo koji se prostire na površini od sedam hektara ispod gradskog porodilišta "Zehra Muidović". Odmah su pozvani pripadnici MUP-a KS odnosno Prve policijske uprave - Policijske stanice Centar koji su nakon uviđaja na terenu sačinili zapisnik.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj da nesavjesni građani uništavaju rekvizite za igru i rekreaciju, parkovske klupe, korpe za otpatke, drveće, cvijeće i zelene površine. Tokom protekle dvije godine vandali su u nekoliko navrata u parku uništavali gotovo sve što im je došlo pod ruku. Zapalili su konstrukciju tobogana na dječijem igralištu, polomili i izvalili štafle na podzidu i klupama. Također su polomili mlade sadnice stabala, dio sprava za rekreaciju i žičaru, skinuli željezne dijelove sa kućice za alat. Kako bi se spriječile ili umanjile ovakve vandalske akcije pojedinaca prema javnom dobru, savjesni građani svojim prijavama nadležnim organima mogu doprinijeti da se počinioci pronađu i kazne.

Općina Centar iz svog budžeta svake godine ulaže značajna finansijska sredstva za uređenje ove zelene oaze. Tako je ove godine preduzeću "Park" izdvojeno gotovo 100.000 KM za nastavak uređenja parka Jezero. Tim budžetskim sredstvima do sada je okončana većina planiranih poslova. Napravljena je pristupna staza za invalidna lica dužine 70 metara, saniran je kanal za odvod oborinskih voda duž glavne pješačke staze, zamijenjeni su oštećeni dijelovi staza, ugrađena je jedna nova i popravljeno nekoliko klupa te je okončana sanacija oštećenog mobilijara duž trim staze i mreža za penjanje, posađeno je sezonsko cvijeće i urađena je rekonstrukcija 2.000 m2 zelene površine. Radnici ''Parka'' su također ofarbali sav drveni i metalni mobilijar u gradskom parku Jezero. Planirano je da se tokom ove jeseni zasade 34 sadnice bjelogoričnog drveća i 100 metara žive ograde.