Ranom zorom
2.8k

Gradski orkestar iznenadio Sarajlije na prvomajski uranak

Klix.ba
Na sarajevskim ulicama jutros je 1. maj ranom zorom obilježen na nešto drugačiji način. Uprkos kišnom vremenu novoosnovani gradski orkestar Sarajevska limena glazba u ranim jutarnjim satima građanima je svojim muziciranjem, priuštila ugođaj prvomajske budnice.

Duvački orkestar, na različitim lokacijama u gradu, svirao je marševe i koračnice kao najavu i pozdrav za Međunarodni praznik rada - 1. maj.

Tako je jutros gradski orkestar Sarajevska limena glazba svirao u sarajevskim naseljima Ciglane, zatim kod Sebilja na Baščaršiji, na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, zatim kod Vječne vatre i na Marijin Dvoru.

Prvomajska budnica je manifestacija koja se širom Evrope održava u različitim sredinama. Uz vesele zvuke koračnica svojim nastupom, Sarajevska limena glazba oživjela je ovaj pomalo zaboravljeni običaj u našem gradu.

Orkestar ima 20 članova, mahom profesionalnih muzičara na duvačkim instrumentima, sa tendencijom proširenja članstva i na najmlađe kolege iz osnovnih muzičkih škola. Uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, organizator manifestacije je Udruženje muzičara Saraj pro – brass.