Duguju Saudijskom fondu
32

Gradske vlasti u Goraždu traže od Federacije da vrati njihov kredit od 9,8 miliona KM

E. A.
Gradske vlasti u Goraždu i zvanično su uputile inicijativu Parlamentu FBIH koji bi se u narednom periodu trebao izjasniti o preuzimanju kreditnog duga Saudijskog fonda za razvoj u visini od blizu deset miliona maraka.

Podsjetimo da su iz ovih sredstava finansirani projekti izgradnje mosta u naselju Vitkovići, rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže te sanacija i rekonstrukcija puteva Osanica – Ilovača i Mravinjac – Berič.

Vraćanje kredita Saudijskog fonda kojim se grad Goražde još 2016.godine zadužio za implementaciju ovih projekata, nedavno je prolongirano do 30.oktobra 2024.godine. Gradonačelnik Ernest Imamović potpisao je krajem prošle godine sa federalnim ministrom finansija Tonijem Kraljevićem Aneks 1 na Podugovor o zajmu od 16. marta 2016. za projekat "Razvoj infrastrukture u Goraždu’" čime je ozvaničena odgoda plaćanja kredita Saudijskog fonda.

Gradonačelnik Goražda smatra da je to prilika da se finansijska sredstva usmjere u druge svrhe.

"Odgoda kredita je prvi korak na osnovu zajedničke inicijative i mene i vijećnika koji su apelovali na sve dosadašnje vlade, a premijer FBiH je prilikom nedavne posjete Goraždu rekao da nam stoji na raspolaganju u tom smislu. Prvi korak je učinjen, a drugi je da se na Vladi FBiH nađe prijedlog odluke o preuzimanju duga u visini od 9,8 miliona koji bi mi morali vraćati narednih 26 godina", pojasnio je Imamović.

On je mišljenja da Goražde zaslužuje da FBIH preuzme ovaj dug.

"Mislim da se neki drugi gradovi ne mogu mjeriti sa Goraždem koje je jedna od strateških i najvažnijih sredina u Federaciji i Bosni i Hercegovini", smatra Imamović.

S druge strane, i pored činjenice da su u izgradnju uložena ogromna kreditna sredstva problemi sa pucanjem cijevi na sekundarnoj mreži su skoro svakodnevni.