Nakon učestalih nereda
0

Gradske vijećnike Mostara danas policija izvještava o sigurnosti u tom gradu

G. Š.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Huliganski neredi, eksplozije, paljevine i pucnjave su događaji koji sve češće pune stranice crne hronike dovodeći Mostar u fokus javnosti uz narušenu sigurnost u tom gradu, što će danas biti i jedna od tema Gradskog vijeća grada Mostara.
Na osmoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara koja je najavljena za danas u 10 sati u Gradskoj vijećnici tom zakonodavnom tijela izvještaj o sigurnosnom stanju u Mostaru podnijet će predstavnik Policijske uprave Mostar.

Sigurnosna situacija u Mostaru u posljednje vrijeme vidno je narušena, incidenti koji se dešavaju sve su češći što zabrinjava građane i predstavnike vlasti, zbog čega je Gradsko vijeće Mostara već tražilo izvještaj policije o tom stanju, ali se ranije niko nije pojavljivao.

Huliganski napadi, paljenje ugostiteljskog objekta, pucnjava u sred bijelog dana, su slučajevi koji su obilježili vikende u Mostaru ovog mjeseca i nisu rasvijetljeni, kao ni mnogi drugi.

Ni ovaj vikend u Mostaru nije prošao mirno, pa je eksplozija u dvorištu porodične kuće u centru grada probudila građane usred noći, kada su oštećena tri automobila, a na drugoj lokaciji je tokom dana planuo automobil.

Srećom povrijeđenih nije bilo ali događaji koji su sve češći građanima ulijevaju srah u kosti i gubitak povjerenja u policijske snage.

S druge strane iz policije kažu da građani ne trebaju brinuti i da poduzimaju sve što je u njihovoj moću kako bi grad bio siguran, ali istodobno se žele kako nemaju dovoljno policajaca.

Sve to dodatno otežava činjenica da Hercegovačko-neretvanski kanton jedini u državi već godinama nema komesara policije koji bi trebao urediti policijske strukture i ojačati krhki i već narušeni sigurnosni sistem.

Ključ problema je, kako smatraju i stručnjaci za sigurnost u činjenici da HNK već godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije, što je uzrok dugogodišnjeg nepostizanja političkog dogovora između SDA i HDZ-a.