BiH
0

Gradske općine mogu aplicirati za sredstva Evropske unije

Klix.ba
U Gradskoj upravi Sarajeva je 18. jula 2013. godine održan sastanak predstavnika gradskih općina Centar, Stari Grad i Novi Grad sa predstavnicima Grada Sarajeva, posvećen korištenju sredstava IPA (Instrument predpristupne pomoći) evropskih fondova.

Naime, Delegacija EU u BiH je u junu ove godine objavila poziv za podnošenje prijedloga projekata za aktivnosti vezane za "Podršku Evropske unije lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini" koji bi mogli biti finansirani sredstvima iz fondova za predpristupnu pomoć EU. Rok za dostavu aplikacija uz propisanu dokumentaciju je 20. septembar ove godine. Prema odredbama javnog poziva, ukupan budžet za projekte koji će unaprijediti malu privredu i povećati stopu zaposlenosti, iznosi 3.000.000 eura. Od tih sredstava za pojedinačni projekt može biti izdvojeno najmanje 350.000 eura, a najviše 500.000 eura. Od ovog iznosa dvije trećine sredstava se izdvaja iz fonda EU, dok jednu trećinu troškova realizacije projekta snosi aplikant.

Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika Općine Cnetar za privredu i finansije je kazao da se trebaju formirati stručni timovi koji će svojim znanjem odgovoriti na zahtjeve koje postavljaju IPA fondovi, posebno mladi ljudi koji će pripremati potrebnu dokumentaciju za aplikaciju projekata za finansiranje iz IPA ili nekih drugih evropskih i svjetskih fondova.

Kurtović je irekao da Općina Centar, s ciljem poboljšanja privredne klime za razvoj malih i srednjih preduzeća, planira u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje otvoriti poslovni inkubator za mlade poduzetnike.

Općinsko vijeće Centar će se na narednoj sjednici izjasniti o prijedlogu Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava Budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje, sa kojom pravimo preduslov za kreditiranje malih i srednjih preduzeća po povoljnim uvjetima. Sveukupna raspoloživa kreditna sredstva iznose 484.000 KM, od kojih bi obrtnici dobijali od 20.000 do 50.000 KM. Ovdje se radi o beskamatnim sredstvima koje bi realizovali preko banaka- kazao je Kurtović. Učesnici sastanka su podržali sugestiju Hajrudina Ibrahimovića, savjetnika gradonačelnika za ekonomska pitanja da općine, s obzirom na relativno kratak rok za apliciranje za sredstva iz IPA fondova, kandidiraju projekte za koje već imaju pripremljenu dokumentaciju ili je njihova izrada u toku, te su usvojili zaključak da u nekoliko narednih dana odrede projekte koji će biti kandidovani.