BiH
1

Gradska uprava Sarajevo: Bh. prijestolnica više nije siguran grad

NINA
Nakon učestalih bombaških napada te nemilog incidenta u samom središtu grada, čiji je epilog jedna smrtno nastradala i dvije ranjene osobe, Gradska uprava Sarajeva smatra da je više nego ikada narušena sigurnosna situacija u bh. prijestolnici.

Zbog sve prisutnijih razbojstava, krađa automobila, obijanja i pljačkanja stanova te krvavih obračuna s upotrebom vatrenog oružja i s ljudskim žrtvama, Gradska uprava ponovno upozorava da se više ne može tvrditi da je Sarajevo siguran grad.

“Sada kada je Sarajevo razvlašteno, što naglašavamo po ko zna koji put, kada više nikome nije jasno koji oblik zajednice uistinu predstavlja, postavlja se pitanje ko je kompetentan da naredi i pokrene akciju protiv narastajućeg kriminala na našim prostorima”, ističe se u saopštenju Gradske uprave Sarajevo.

Također, u saopštenju se insistira na davanju većih nadležnosti i neovisnosti te materijalne podrške policijskim i tijelima pravosuđa kako bi, uz tješnju saradnju s institucijama vlasti i međunarodne zajednice, odlučno krenuli u razbijanje mafijaških bandi i svih oblika organiziranog kriminala.

“Samo hvatanjem i izvođenjem počinitelja, odnosno naredbodavaca ovih gnusnih djela pred lice pravde, vratit ćemo građanima vjeru da se osjećaju sigurno u svom gradu”, poručuju iz Gradske uprave Sarajevo.