BiH
0

Gradska uprava preuzima vođenje obnove Vijećnice

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici Informaciju o dosadašnjim aktivnostima na obnovi sarajevske Vijećnice.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je zadovoljstvo jer su akteri koji su do sada učestvovali u obnovi Vijećnice zauzeli stav da Uprava Grada Sarajeva i gradonačelnica preuzmu vodstvo u realizaciji projekta rekonstrukcije Vijećnice.

“Donesen je i zaključak da se otvori jedinstveni žiroračun na koji će se uplaćivati donatorska sredstva za rekonstrukciju Vijećnice, te da se formira Organizacioni odbor koji će zajedno sa mnom koordinirati te aktivnosti kako bi se krenulo u realizaciju projekta s aspekta udruživanja tih sredstava i objave tendera, koji je radio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona, a koji ovih dana treba da bude raspisan”, kazala je Borovac. Dodala je da bi taj tender trebao biti raspisan do kraja sedmice, da bi se konačno moglo znati koliko košta obnova Vijećnice.

“Mislim da je veoma značajno da smo dobili ponudu da u aprilu prisustvujemo sastanku “Partnerstvo za izradu zajedničkih projekata Austrije i BiH”, gdje je nagoviješteno da bi prvi projekt mogao da bude vezan za projekt obnove Vijećnice”, dodala je Borovac.

Usvojen je i Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na Sporazum o međusobnoj saradnji i odnosima organa vlasti Grada Sarajeva i nadležnih organa povijesno utemeljenih crkava i vjerskih zajednica u BiH koje imaju sjedište na području Grada Sarajeva.