"Politička pozadina"
11

Gradska uprava Banje Luke odgovorila: Vještačenja tla i zraka van Incela su obavljena

M. N.
Gradska uprava Banje Luke oglasila se nakon što su jučer građani na protestima koje su organizovali opozicioni političari potpisivali peticiju u kojoj traže da se utvrde sve činjenice o izlijevanju opasnog ulja piralena u Incelu.
Kazali su da je vještačenje tla i zraka van kruga poslovne zone Incel obavljeno još prošlog mjeseca, a da će rezultati biti poznati tokom ovog mjeseca.

"Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Banja Luka, koje je još u martu ove godine pokrenulo aktivnosti na ovom području, obavilo je uzorkovanje, između ostalog, i zemljišta koje se nalazi van kruga Poslovne zone Incel. Izvan kruga Incela obavljeno je vještačenje na 19 lokacija u okviru sistemskog istraživanja u kojem je uzeto ukupno 55 uzoraka koji su poslani na laboratorijsku analizu", kazali su iz Gradske uprave.

Kazali su kako je peticija koju su građani jučer potpisali politički motivisana jer je i inicijatorima poznato da traže nešto što je već urađeno.

"Pod opaskom navode zabrinutost za zdravlje građana, pokušavaju pripisati sebi već poduzete aktivnosti Gradske uprave i stvaraju privid da se ništa ne poduzima na rješavanju ovog pitanja. Ovo je metoda koja je već iskorištena u slučaju nekoliko infrastrukturnih projekata na području grada kad su se isti političari, s ciljem lične promocije, promovisali kao inicijatori projekata znajući da su takvi projekti već planirani", kazali su iz Gradske uprave Banja Luka.

Podsjetimo, u krugu banjalučke firme Incel izbio je požar u martu ove godine, a vatrogasci su ga gasili više od 24 sata. Nakon požara objavljeni su izvještaji iz 2005. godine u kojima se i tada ukazivalo na prisustvo kancerogenih ulja, ali da nije ništa poduzeto.

U istragu ove ekološke katastrofe uključilo se i Okružno tužilaštvo Banja Luka.