Nova fasada
181

Gradska tržnica u Sarajevu zasjala na 122. godišnjicu, gosti degustirali mesne proizvode

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Godišnjica otvaranja sarajevske Gradske tržnice, 122. po redu, obilježena je predstavljanjem renovirane fasade na toj građevini. Događaj je obilježen kulturno-umjetničkim programom, kao i degustiranjem proizvoda održanim pred glavnim ulazom.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako je poznati historičar Hamdija Kreševljaković u svojim opisima ovu građevinu opisao kao jednu od ljepših u Sarajevu i rekao da je čudno da se u ovako jednoj lijepoj građevini prodaju mliječni proizvodi i zelenilo.

"Zapravo, ona puno više liči na teatar. Danas, 122 godine nakon njenog otvaranja, mi smo uredili ovu fasadu i ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva koju je imala gradonačelnica Semiha Borovac. Ona je uređenje grada započela na ovaj način - uređenjem fasada. Ja se iskreno nadam da ćemo i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte", kazao je Skaka, dodavši da su u fokusu veoma lijepi objekti koji ukrašvaju grad, ali da će u budućnosti raditi i ostale građevine.

Radovi na fasadi su započeti 2. marta 2017. godine, a predviđeni rok završetka radova bio je 45 dana.

Današnji događaj je, osim kulturno-umjetničkim programom, obilježen i degustacijom mesnih i mliječnih proizvoda unutar Gradske tržnice.

Uz sam projekt obnove fasade pristupilo se i sanaciji stolarije na prvom i drugom spratu, a urađena je i iluminacija objekta te drugi poslovi vezani za vanjski izgled tržnice, što uključuje i restauraciju dekorativnih elemenata na objektu.

Zgrada Gradske tržnice je posljednji put renovirana 1997. godine i od tada je usljed vremenskih prilika i starosti objekta dobro stradala te se na nekim dijelovima počela i obrušavati.

S obzirom na to da je tržnica proglašena historijskim nacionalnim spomenikom, a da njom gazduje KJKP Tržnice-pijace, preduzeće je zajedno s direktorom Jasminom Terovićem odlučilo da se krene u sanaciju oštećene fasade i krova.

"Sredstva su osigurali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice-pijace. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine i predviđeni rok je 45 dana, ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija ili zastoja radova radi vremenskih neprilika. Cijena izvođenja ovog dijela radova je 153.000 KM", rečeno je za Klix.ba ranije iz KJKP Tržnice-pijace.