Radnici očajni
101

Gradonačelnik Zenice na referendumu građane želi pitati treba li pomoći posrnulom preduzeću

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Neuspjeli sastanak s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem izraz je nezainteresovanosti Grada Zenice za ovo preduzeće, kazao je predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan.

Grupa radnika i građana Zenicatransa koja se okupila ispred Gradske uprave u Zenici čekala je predsjednika Sarvana da se vrati sa sastanka s Kasumovićem. Međutim, Sarvan se vratio samo s portirnice dodavši da su čekali da ih gradonačelnik primi, ali da se to nije dogodilo.

"Bili ste svjedoci svega. Na dostojanstven način smo došli da nas vidi, da vidi revolt radnika. Tražili smo samo da se vidimo s načelnikom i kažemo da je revolt radnika očigledan, čekali smo, ali niko nas nije pozvao", izjavio je Sarvan te dodao da su radnici u štrajku spremni istrajati do kraja, odnosno, ispunjenja zahtjeva ili intervencije Hitne pomoći.

Dodao je da je sramotno da se radnicima nudi gorivo da voze, a da niko ne nudi bar 100 KM kako bi preživjeli.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je najavio i raspisivanje referenduma kojim želi pitati građane Zenice jesu li voljni pomoći ovom preduzeću, a Sarvan je dodao da je njegov referendum jednak Dodikovom referendumu.

"Referendum koji on nama nameće je kao i onaj što je Dodik raspisao gdje pita građane ono što on hoće da izgura. Što ne pita građane jesu li za gradonačelnika? On se hvali da ima podršku više od 60 posto građana, ali vjerujte da nema više ni 30 posto podrške građana", zaključio je Sarvan.

Nakon kratkog zadržavanja ispred Gradske uprave Zenica, delegacija Grada Zenica pozvala je radnike Zenicatransa u veliku salu Gradske uprave gdje su radnicima poručili da ništa nije moguće realizirati bez usvojenog budžeta.