Zanimljiv potez
113

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović napustio sjednicu, a vijećnici iz inata nastavili s radom

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon što je iz Gradske uprave Zenice na adresu medija stiglo saopćenje o prekidu sjednice Gradskog vijeća, zenički vijećnici su kazali kako sjednica nije prekinuta već je nastavljena, ali bez tačaka gradonačelnika Fuada Kasumovića koji je prije izlaska iz sale povukao sve svoje tačke s dnevnog reda.

Naime, 24. sjednica Gradskog vijeća Zenice prema saopćenju Gradske uprave Zenica je prekinuta nakon što nije usvojen dnevni red sjednice.

Kasumović je na početku sjednice predložio izmjenu redoslijeda dnevnog reda tako da se određen tačke dnevnog reda razmatraju po prioritetu. Kasumović je svoj prijedlog obrazložio time da je to neophodno kako bi se što prije realizirale aktivnosti koje bi uslijedile nakon usvajanja tačaka dnevnog reda, te da je potrebno da se razmatraju nakon usvajanja Zapisnika s 23. sjednice i vijećničkih pitanja i prije izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica.

“Drago mi je da su građani Zenice imali priliku u TV prijenosu sjednice vidjeti da dio vijećnika ne želi da se raspravlja o suštinskim stvarima, koje su javni interes građana Zenice i donose milionske investicije i znače stvaranje uslova za bolje sutra svih građana Zenice”, navodi se Kasumovićeva izjava u saopćenju Grada Zenice te se na kraju dodaje:

"Očito je da je izborna kampanja počela. Upozoravao sam ranije da će ona biti prljava kao nikada prije i to se ostvaruje. Moji sugrađani trebaju znati, da će Fuada Kasumovića te stranke koje su ih dovele do ovakvog stanja, najviše udarati kroz medije i lažne profile koje su napravili o čemu postoje dokazi. Kada te stranke budu i dijelile moje mišljenje, one će raditi protiv mene jer su s obzirom na ugled kojeg sam stekao kod građana, ugroženi njihovi i interesi njihovih partijskih vođa iz Sarajeva. Ovih dana izložen sam medijskim napadima od strane SDA i SBB. Napadaju me jer su njihovi lideri dolazili kod mene i molili da Fuad Kasumović podrži njihove kandidate i partije. Ne želim da varam građane i podržavam politike za koje smatram da nisu u interesu Bosne i Hercegovine i naših građana."

Međutim, vijećnici Gradskog vijeća Zenice za Klix.ba su izjavili da sjednica nije prekinuta već da je Kasumović, nakon što vijećnici nisu izglasali promjenu redoslijeda tačaka, povukao svoje tačke. Sjednica je nastavljena bez tačaka Fuada Kasumovića.

"Ako je povod za prekid sjednice da tačka 3. ne bude ta tačka, već da bude tačka 5., onda ne znamo. On je dostavio dopunu dnevnog reda koju nije usaglasilo radno predsjedništvo. Mi smo na klubu vijećnika donijeli odluku da nećemo mijenjati redoslijed tačaka. Usaglasili smo tačke koje je dodatno predložio i to na sjednici proširenog radnog predsjedništva, ali da one budu kao dodate dnevnom redu na kraju", pojasnio je ispred Kluba vijećnika SDA Spahija Kozlić.

Isti komentar smo dobili i od vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Zenice koji su za Klix.ba kazali da sjednica nije prekinuta, da je ona nastavljena, ali bez tačaka Fuada Kasumovića.

"Sjednica je završena bez tačaka dnevnog reda koje je predložio Kasumović", kazao je jedan od vijećnika SDP-a.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić je nakon Kasumovićevog izlaska iz sale, kao i predstavnika javnih preduzeća, kazao kako nije bilo razloga za prekid sjednice s obzirom na to da je dopunjeni dnevni red usvojen, ali da promjena redoslijeda tačaka nije razlog za povlačenje njih s dnevnog reda i prekid sjednice.

Sjednica je završena nakon nešto manje od sat vremena.