Unapređenje saradnje
42

Gradonačelnik Skaka predvodi delegaciju Grada Sarajeva u prvoj službenoj posjeti Beogradu

Klix.ba
Zvanična posjeta Grada Sarajeva Beogradu
Zvanična posjeta Grada Sarajeva Beogradu
Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravi u službenoj posjeti Beogradu na poziv gradonačelnika Siniše Malog. Ovo je prva zvanična posjeta čelnika Grada Sarajeva srbijanskoj prijestolnici, koja nije bila samo protokolarnog već i radnog karaktera.


Gradonačelnici Skaka i Mali donijeli su niz zaključaka u cilju unaprjeđenja odnosa između dva grada u oblasti turizma, privrede, kulture, sporta i mladih za naredni period.
 Između ostalog, razgovarajući o EYOF-u, čelnici Beograda izrazili su spremnost da podrže jednu od najznačajnijih sportskih manifestacija u ovom dijelu Evrope koja će se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održati 2019. godine.

S tim u vezi, najavljeno je potpsivanje sporazuma Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Beograda u cilju pružanja podrške organizaciji najveće sportske smotre za male u Evropi.
 S obzirom na činjenicu da Sarajevo i Beograd postaju najpoželjnije i najposjećenije evropske turističke destinacije, gradonačelnici su se usaglasili i u vezi sa zajedničkim nastupom prema turistima iz Evrope i svijeta, a posebno iz Kine.


Kada je riječ o kulturi, dogovoreno je gostovanje Sarajevske filharmonije u Beogradu, odnosno Beogradske u Sarajevu, kao i češća gostovanje pozorišnih kuća iz dva grada. Poseban akcent tokom razgovora je stavljen na aktivnosti usmjerene ka pružanju šanse mladima. 
Skaka je s tim vezi pozvao predstavnike Grada Beograda da prisusutvuju Drugom regionalnom forumu inovacija "Sarajevo Unlimited 2017", koji će se održati naredne sedmice, a što je Mali vrlo rado prihvatio.

Također, razmijenjena su i iskustva u pogledu primjene javno-privatnog partnerstva u razvoju gradova. Na kraju, Skaka se srdačno zahvalio na dočeku te pozvao gradonačelnika Beograda da posjeti glavni grad BiH.