Povezivanje gradova
974

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poklonio Mostarcima ramazanski top

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Uoči mjeseca ramazana Mostar je dobio još jednu turističku atrakciju, ramazanski top koji će označavati vrijeme iftara. Vrijedan, ali i simboličan poklon predstavnicima Islamske zajednice uručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Skaka je kazao kako ovakvim projektima Sarajevo pokazuje svoju lidersku ulogu u našoj državi.

"Muslimani Bošnjaci danas i sutra ulaze u sveti mjesec ramazan koji je poseban, a ima i tradicijske vrijednosti. Danas prisustvujemo primopredaji topa koji na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, što je tradicija koja se vezuje za Sarajevo", kazao je Abdulah Skaka.

Na ovaj način se želi obogatiti i turistička ponuda Mostara, naglasio je Skaka, dodajući da Sarajevo u svojim kapacitetima podržava projekte širom naše zemlje.

"Želimo biti partner svim gradovima u Bosni i Hercegovini u ovakvim i sličnim projektima i u budućnostima. Ovaj projekt je koštao otprilike pet hiljada KM, a ovakve ručno rađene topove poklonili smo sarajevskoj općini Novi Grad. Poklonili smo jedan i Travniku, a željeli bismo da do kraja mandata ove gradske administracije svi veći gradovi u našoj zemlji imaju jedan ovakav top", zaključio je Skaka.

Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa IZ Mostar kazao je kako je ovo dodatna radost uz nastupajući ramazan.

"Mi smo i ranije obilježavali vrijeme iftara na sličan način, ali nam je drago da je jedan ovakav poklon došao iz Sarajeva", kazao je Jelovac.

Ramazanski top postavljen je na brdu Fortica pored velike državne zastave. To je mjesto odakle se pruža prekrasan pogled na Mostar, ali i veliki dio Hercegovine. Na području Grada Mostara i ranije je vrijeme iftara bilo označavano pucnjem topa i to s tri mjesta, a u narednom periodu, nakon testiranja novog topa bit će odlučeno šta će se desti sa starim.