Mario Kordić
272

Gradonačelnik Mostara o okupljanju antifašista: "Zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija"

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić oglasio se danas povodom jučerašnjeg okupljanja udruženja antifašista kazavši da se treba okrenuti budućnosti i zaustaviti veličanje zločinačkih ideologija. Ovime je poslana jasna poruka da antifašisti nisu dobrodošli u Grad na Neretvi.
Kordić je pri tome naveo da se i ove godine okupila "skupina ljudi koji se prestavljaju antifašistima noseći u rukama simbole jednog od najgnjusnijih totalitarnih režima."

"Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija ( Iz deklaracije EU o osudi totalitarnih režima: “fašizam i komunizam dva su istovremena zla”). Vjerujem da svaki žitelj Mostara razmišljajući o budućnosti svoje životne sredine razmišlja o ugodnijem okruženju, sigurnim radnim mjestima, razvoju gospodarstva, izgrađenim parkovima, i svemu onome sto čini život kvalitetnijim", napisao je Kordić.

Antifašiste je optužio da su u rukama nosili simbole "najgnjusnijih totalitarnih režima".

"Možda bi i ove godine igrokaz koji isti glumci godinama izvode prošao bez reakcije, ali nemoguće je zanemariti kontekst u kojem se skupina mladosti, naše djece šeće središtem grada u kostimima koji simboliziraju budućnost, razvoj, a u isto vrijeme lažni molarizatori falsificiraju povijest i porukama podjela nastoje unijeti nemir u naše društvo."

On je u objavi na Facebooku osudio takav javni govor.

"Ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren kako smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Zahvaljujem MUPHNŽ na jučerašnjem adekvatnom nadzoru i upravljanju okupljanja u središtu Grada. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat ce sve slobode, provoditi reforme, kao i gledati u budućnost s iskrenom namjerom da svima napravimo ugodniju životnu sredinu."

Podsjetimo, antifašisti okupljeni iz svih krajeva bivše Jugoslavije jučer su se okupili u Mostaru na centralnoj manifestaciji obilježavanja 79. godišnjice oslobođenja tog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu te poručili kako fašizam još živi i kako je potrebna borba protiv njega.

Nakon svečane akademije koja je održana u zgradi federalnih institucija uputili su se autobusima uz jaku pratnju policije do Partizanskog spomen groblja, jer im komemorativna šetnja ulicama Mostara nije dozvoljena kao ni ranijih godina.

Policija je kao razlog navela da se istog dana igra utakmica Zrinjskog i Slavije!? Upravo onog Zrinjskog čiji navijači podižu desnu ruku i salutiraju kao nacisti, veličaju ustaše i presuđene ratne zločince, a ranije su nosili zastave s Keltskim križom i zastave NDH.

Ovo je samo još jedan dokaz da u Mostaru i danas, nažalost, postoje snažne i aktivne radikalne grupe koje njeguju ideologije koje su poražene u Drugom svjetskom ratu.

A na kojoj je strani historije gradonačelnik Mario Kordić?