Deponija Uborak
0

Gradonačelnik Mostara moli građane da povuku tužbe za Plan prilagodbe i omoguće sanaciju deponije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas je održao konferenciju za novinare i obavijestio javnost da je došlo do zastoja rješavanja dugogodišnjeg problema deponije Uborak u Mostaru, zbog tužbi sa članovima Građanske inivijative "Jer nas se tiče".

Mostarski gradonačelnik je naglasio kako je ovaj problem, o kojem Grad s udruženjem komunicira već osam-devet mjeseci, jedan od najvećih problema u Gradu Mostaru.

Istaknuo je kako je Grad Mostar povukao tužbu protiv građana, koju je bivša vlast podnijela zbog šteta koje su uzrokovali protestima i blokadama deponije te zatražio da i oni povuku tužbe na plan prilagodbe kojim se problem sanacije treba riješiti.

"U ovom trenutku smo kao Grad stali i čekamo dobru volju udruženja koje je trenutno o ovom problemu možda najglasnije, da povuće tužbu kako bismo što prije ishodovali dozvole i počeli sanaciju deponije", rekao je mostarski gradonačelnik.

Podsjetio je kako je Grad na pretposljednjoj sjednici gradskog vijeća dobio zaduženje za nagodbu s Udruženjem protiv kojeg je Grad podigao tužbu zbog blokade deponije i štete koja je, kako je Grad utvrdio, nanesena Mostaru.

"Nakon tog zahtjeva Gradskog vijeća da se nagodimo i nađemo način izlaska iz tužbe, ponudili smo jedan vid sporazuma Udruženju 'Jer nas se tiče', koji je nažalost odbijen. Razlog je što je u sporazumu postupak provođenja plana prilagodbe koji je službeni dokument Federalnog ministarstva turizma i okoliša koji Gradu nalaže što trebamo raditi narednih pet godina na deponiji kako bismo je sanirali", objasnio je Kordić.

Međutim, kako naglašava, iz udruženja nisu bili spremni povući tu tužbu.

"U razgovorima s udruženjem nisam uspio dobiti povjerenje da su namjere Grada iskrene, da nemamo namjeru kupovati vrijeme i pokušavati ih izigrati. Dijelom su razumjeli šta pokušavamo napraviti i da je plan prilagodbe petogodišnji i da po vremenskoj skali definira radnje. Nažalost, tužba koju je udruženje podnijelo na takav plan prilagodbe nama predstavlja problem, jer nam koči čitav proces, iako sam ja u startu tražio da zajedno nastupimo, jer smatram da je ovo problem svih građana. Dijelom imamo konsenzus da zajedno radimo, ali toliko je veliko nepovjerenje tih ljudi da su odbili povući tužbu na plan prilagodbe, jer je to bio moj uvjet, jer smatram da ćemo tom tužbom napraviti samo dodatnu štetu sami sebi", istaknuo je Kordić.

Posebno je naglasio da je ovih dana kroz medije kominuicirano da se Grad povukao iz tužbe jednostrano, a da Inicijativa nije ispoštovala svoj dio sporazuma koji su odbili.

"Ne bih htio da se stekne dojam da je Grad na koljenima i da ta tužba svojevremeno nije imala smisla, štaviše. Moja ideja kod povlačenja tužbe je bila da pokažemo iskrenu namjeru i dobru volju, tako da ponovo molim ljude iz udruženja 'Jer nas se tiče' da još jednom razmotre svoju poziciju i dopuste Gradu da radi svoj posao, jer u ovom momentu smo u takvoj situaciji da ćemo samo izgubiti dodatno vrijeme ukoliko oni zadrže tu tužbu", rekao je gradonačelnik Mostara.

Naglasio je da je plan prilagodbe jasan i provediv te da su pokrenuti i razgovori s kreditorima jer je plan prilagodbe vrijedan 4,7 miliona eura.

"Mi smo čak u poodmakloj fazi razgovora o kreditiranju i finansiranju tog plana, tako da nam sve ove tužbe i nesuglasice Grada s kojekavim nevaldinim organizacijama samo usporavaju proces. Pojednostavljeno rečeno, u ovom momentu smo mi kao Grad stali, svoj dio zadaće smo odradili i čekamo dobru volju ostatka, odnosno udruženja koje je o ovom problemu najgasnije, da i oni razmisle o svojoj poziiji, povuku tužbu, kako bi što prije ishodovali dozvole i počeli sanaciju deponije", kazao je Kordić.

Na kraju je poručio da je iznalaženja novog lokaliteta, gdje bi eventualno bila nova deponija, proces koji se nikako ne smije vezati za plan prilagodbe, jer kako ističe, plan prilagodbe je vrlo jasan i on predviđa sanaciju postojećeg lokalteta.

"Ukoliko sada budemo tražili novu lakaciju i vezali početak plana prilagodbe s iznalaženjem nove lokacije, to je proces koji će trajati minimalno godinu-dvije. Gradsko vijeće je donijelo odluku o donošenju novih regulacijskih planova kojim će se riješiti i lokacija nove deponije", zaključio je Kordić.