BiH
0

Gradonačelnik Mostara - Bešlić ili Hasandedić?

FENA
Ni nakon današnjeg nastavka prve sjednice Gradskog vijeća Mostara nije izabran gradonačelnik, ali je izbor sužen na dva imena. U utrci su ostali dosadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ) i Suad Hasandedić (SDA), dok ostala dva kandidata Selma Jakupović (SDP) i Marko Gilja (NSRB) nisu dobili dovoljan broj glasova vijećnika u prvom krugu glasovanja za gradonačelnika Mostara.

Nakon toga je sjednica prekinuta te je njezin nastavak, na kojem će se za gradonačelnika glasovati u drugom krugu, zakazana za srijedu, 4. februara.

Prema Statutu Grada Mostara, ako nijedan od spomenuta dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, održat će se treći krug izbora. U trećem krugu, za izbor gradonačelnika potrebna je prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.

Inače, prije izbora za gradonačelnika Mostara, Gradsko vijeće je za predsjednika toga vijeća izabralo je Danijela Vidovića, kandidata Kluba vijećnika Hrvata.

Za njegove zamjenike izabrani su Murat Ćorić, kandidat Kluba vijećnika Bošnjaka i Slađana Gotovac, kandidatkinja Kluba vijećnika Srba.