BiH
0

Gradonačelnik Komšić: Predrag Matvejević dao nemjerljiv doprinos Sarajevu

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je obitelji Matvejević uputio izraze iskrene sućuti povodom smrti svog velikog prijatelja, uvaženog bosanskohercegovačkog i hrvatskog književnika i publiciste, uglednog univerzitetskog profesora i jednog od vodećih evropskih intelektualaca Predraga Matvejevića.

"Ovaj izuzetan čovjek i humanista dao je nemjerljiv doprinos u promoviranju i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće, te razvoju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima", istaknuo je Komšić u telegramu sućuti.

Dodao je, da će se zahvalne Sarajlije uvijek sjećati svog "Počasnog građanina", velikog iskrenog prijatelja, koji je podržavao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u najtežim trenucima njihove historije.

Primivši ovo visoko priznanje Grada Sarajeva od gradonačelnika Komšića u Zagrebu 2014. godine, Matvejević je kazao da mu je "ponos i čast što je dobio ovo priznanje od Sarajeva – grada njegove ljubavi, ali i njegove patnje", saopćeno je iz Službe Gradskog vijeća.