{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković: Nismo mi bili agresori u Sarajevu

3.5.2018. u 12:35
961
442
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković: Nismo mi bili agresori u Sarajevu
961
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković danas je u Miljevićima na obilježavanju 26. godišnjice sukoba i stradanja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kazao da nije postojala namjera zauzimanja zgrade Predsjedništva BiH niti su srpski vojnici bili agresori u Sarajevu.
"Teško je spremati bilo kakve govore, a iz godine u godinu smo u poziciji da to moramo raditi. Žalimo jer nismo u mogućnosti da ovakav zločin obilježimo na mjestu gdje i treba, u Dobrovoljačkoj ulici. Porazno je da 23 godine nakon rata i 26 nakon ovog događaja, u 21. vijeku imamo situaciju u kojoj ne možemo otići na mjesto stradanja ljudi da položimo vijence i zapalimo svijeće. To je porazna činjenica", kazao je Vuković.

On je kazao da su institucije u RS pokazale odgovornost.

"Način na koji radimo ovo što se tiče obilježavanja je značajan. Zahvalan sam svim pojedincima koji ovoliko godina nakon rata obilježavaju važne datume, to nam je dužnost i zavjet. Predstoji nam borba za istinu. Nisam siguran da smo bili najuspješniji u toj borbi za istinu. Jedan medijski rat smo izgubili, od 1992. do 1995. i možda desetak godina poslije ne baveći se ozbiljno ovim pitanjem. Ali postoji vrsta zadovoljstva da se RS i njene institucije bave utvrđivanjem istina iz prethodnog rata."

Savčić: Da mi nekome uskratimo pravo, bili bi žigosaniVuković je istakao da postoji jedna vrsta zadovoljstva jer se RS i njene institucije bave utvrđivanjem istina iz prethodog rata.

"Mi nismo agresori u gradu u blizini nas ovdje, a u Dobrovljačkoj vojnici nisu
krenuli zauzeti Predsjedništvo kako se priča već 20 i kusur godina", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Milomir Savčič, predsjednik boračke organizacije RS, u Miljevićima je kazao da svaki narod treba obilježavati stradanje svojih sunarodnjaka na mjestu gdje se taj događaj i desio.

"Treba postići taj dogovor. Ali ako ne možemo mi, neće moći ni drugi. Mogu zamisliti šta bi se desilo da mi uskratimo pravo stradalim iz drugih naroda da obilježavaju stradanja na mjestu gdje se to desilo. Čitav svijet bi se digao na nas, izmislili bi neka nova pogrdna imena za nas i bili bi žigosani na najmonstruozniji način", smatra Savčić.

Savanović: Teško je razumjeti našu historijuOn je dodao da je besmislena tvrdnja da su jedinice JNA 2. i 3. maja pokušale okupirati Sarajevo i zauzeti Predsjedništvo BiH kazavši da se 2. maja se desio napad paravojnih muslimanskih jedinica na Dom Jugoslovenske narodne armije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kazao je da je "teško razumjeti srpsku historiju".

"Govoriti o '90. godinama i Dobrovoljačkoj ulici, a ne vratiti se u historijska iskušenja kroz koja je prošao srpski narod, teško je razumjeti našu historiju. Bili smo u velikim iskušenjima kada gledamo u prošlost, pa sve do modernih metoda, a to je genocid na srpskim narodom da se on svede na mjeru i prostor kako mu drugi odrede", kazao je Savanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: