Konferencija za medije
86

Gradonačelnik Goražda najavio rekonstrukciju Trga branilaca, Vlada FBiH osigurala 400.000 KM

E. A.
Vlada FBiH osigurala je 400.000 KM za rekonstrukciju Trga branilaca u Goraždu potvrdio je danas Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda na konferenciji za novinare.
"Vjerujem da će ova vijest obradovati sve građane Goražda. Uspjeli smo osigurati sredstva za prvi dio projekta izgradnje Trga branilaca. 400.000 maraka je već na našem računu i bit će utrošene za rekonstrukciju centralnog dijela trga", kazao je Imamović.

Prema njegovim riječima projekat rekonstrukcije koji će koštati cirka milion maraka radit će se u tri faze, a najavio je da će ostatak sredstava osigurati na isti način. Kako se danas čulo riječ je o projektu rekonstrukcije koji je urađen 2019. godine, a u međuvremenu je revidiran i bit će uskoro predstavljen javnosti.

Imamović je između ostalog poručio i da je grad u novu godinu ušao bez kratkoročnih dugova.

"Prethodnih godina smo intenzivno radili na vraćanju dugova koji su zatečeni preuzimanjem mandata u iznosu preko 10 miliona maraka. Svi dugovi su izmireni. Poseban teret bio je kredit Saudijskog fonda iz 2016.godine koji nas je opteretio sa više od 9, 8 miliona maraka. Dogovorili smo odgodu plaćanja i uputili inicijativu Vladi i Federalnom parlamentu o preuzimanju ovog duga. Pozivamo Vladu i Federalni parlament da podrže naš grad, jer građani Goražda ne bi smjeli biti taoci tog kredita jer ih o zaduženju niko nije ni pitao", istakao je Imamović.

On je naglasio da se intenzivno radi na rješavanju problema gradske deponije, ističući da je za projekt deponije po standardima novog doba potrebno 18 miliona maraka, udruživanje minimum četiri općine, te godinu dana za izgradnju. Do konačnog rješenja gradska uprava predložit će da alternativno rješenje bude lokacija Trešnjice.

Istekli rokovi



On je govorio i o problemu sa obalutvrdom te naglasio da je federalni građevinski inspektor naložio Agenciji za vodno područje slivova rijeke Save da obaloutvrde na Drini budu uklonjene u roku 120 dana.

"Rok je istekao. Po žalbi Agencije, 3. novembra doneseno je novo rješenje kojim je ponovno naloženo Agenciji za vodno područje rijeke Save da obaloutvrdu ukloni i dat je novi rok od 120 dana. Ukoliko Agencija ne postupi po rješenju Federalne inspekcije predložit ću Gradskom vijeću da uputimo urgenciju prema Agenciji da izvrše naložene obaveze", poručio je Imamović.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje i naplata štete od Hidroelektrane Mratinje zbog poplave 2010. godine u vrijednosti od 700.000 maraka plus zatezne kamate.

Govoreći o izgradnji zaobilaznice u Goraždu čija realizacija nikada nije počela kazao je da ne želi raditi na štetu građana.

"Ja neću da radim na štetu građana naselja Kazagići i Hubjeri. Oni su se izjasnili protiv zaobilaznice koja bi išla preko njihovih kuća i imanja. Potrebno je čuti stručnjake i naći rješenje koje ne ide na štetu ljudi, čak i ako to znači izmjenu projekta", kazao je on.

Novi projekti



Naglasio je da se u prošloj godini radilo onoliko koliko je budžet dozvoljavao na projektima koji su značajni za život ovdašnjih stanvnika te najavio realizaciju novih.

"Već je potpisan ugovor sa federalnim ministrom Nerinom Dizdarom za projekat modernizacije puta Zupčići- Sadba u iznosu od 150.000 maraka. Radi se o pristupnom putu za most u Vitkovićima. Od Federacije BiH smo dobili sredstva za uređenje obale Drine i već su na računu. Planiramo ih potrošiti za čišćenje obale u centru Goražda i uređenje gradskog žanja. Vrijednost projekta je 170.000 maraka. Potpisan je Ugovor sa Kantonom za sanaciju klizišta u naselju Obarak vrijednosti 150.000 maraka i sanaciju dijela vodovodne mreže u naselju Ilovača u iznosu od 100.000 maraka. Zaključen je ugovor za izvođenje radova na izgradnji gradskog parka Zaim Imamović. Onog trenutka kad vremenski uslovi dozvole počinju radovi", najavio je mamović.

Istakao je da je objavljen je tender te da po okončanju procedure slijede radovi na izgradnji sportskog objekta na stadionu u Vitkovićima u vrijendosti od 320.000 maraka, te najavio i niz drugih projekata.