Ispraviti nepravdu
103

Gradonačelnik Goražda kritikovao usaglašene trase autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd

Piše: E. A.
Muhamed Ramović
Muhamed Ramović
Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović oštro je kritikovao jučerašnju odluku bh. vlasti o usaglašavanju jedinstvene trase autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Sa sastanka kolegija uprave Grada Goražda predstavnicima viših nivoa vlasti poručeno je da je ovakav odnos vlasti samo još jedna u nizu nepravdi koje već više od dvije decenije pokazuje federalni nivo vlasti, ali i sam vrh države.

"S obzirom na to da je planiranom trasom puta izostavljeno Goražde, ovim činom ponovo je izvršena nepravda prema Goraždu. U trenutku kada BiH treba da razmišlja strateški i ispravi sve nepravde koje su historijski nanošene njenim građanima s obala rijeke Drine, država BiH donosi odluku da autoput Sarajevo - Beograd ide preko Pala, Rogatice i Višegrada, a da se Goraždu obeća priključak i time trajno zapečati sudbina ovoga Grada. Smatramo da oni koji odlučuju u ime BiH nemaju pravo, po ko zna koji put, izolovati one koji su za ovu državu neizmjerno mnogo dali te da nemaju pravo i ovoga puta zanemariti ujedinjeni glas svih predstavnika građana s ovih prostora", izjavio je Ramović.

On dodaje da su i pored lobiranja na svim nivoima te poruka upućenih sa sastanka u Goraždu 14. novembra 2017. godine donesene drugačije odluke.

"Oni koji odlučuju u skladu s ličnim interesima i mimo bilo kakve javne, razumne i argumentovane debate o ovakvoj historijskoj odluci, donose odluku koja znači dalje obezvređivanje, unazađivanje i sistematsko zapostavljanje ovih dijelova BiH, Srbije i Crne Gore. Svim raspoloživim sredstvima borit ćemo se za trasu autoputa koja neće zaobilaziti Goražde, jer je to posljednja šansa koju imamo kako bismo osigurali budućnost i opstanak na ovim prostorima. Svim dostupnim kanalima obavještavat ćemo Recepa Tayyipa Erdogana o nepravdi koja ne smije biti napravljena, ne novcem koji bi izdvojila Republika Turska, zemlja koja gaji najiskrenije bratske i prijateljske odnose s Goraždem, gradom herojem u svakom vremenu", poručio je između ostalog Ramović.

On je pozvao sve bošnjačke i ostale probosanske političare da dignu svoj glas protiv ugnjetavanja i ponižavanja građana Goražda, ali i Sandžaka.

"Onima koji ne nađu snage da se bore za istok Bosne i Hercegovine poručujemo da nema potrebe da dolaze više u Goražde kada im je Goražde potrebno. Ne zato što im mi branimo, nego zato što se bojimo za njihovu sigurnost u saobraćaju. Putevi do Goražda nisu vrijedni preživljavanja za ovo malo glasova sa Drine", dodao je Ramović.