Neriješena prošlost
139

Gradonačelnik Dubrovnika na Ivanici: Nema saradnje s Trebinjem prije izvinjenja

Klix.ba
Mato Franković (sasvim lijevo)
Mato Franković (sasvim lijevo)
Na današnjem otvaranju renoviranog Graničnog prijelaza Ivanica na području općine Ravno u zaleđu Dubrovnika, gradonačelnik tog grada u Hrvatskoj Mato Franković poručio je da Dubrovnik neće uspostaviti saradnju s Trebinjem dok ne bude upućeno izvinjenje za ratna razaranja.

"Dobra volja je dobra volja, međutim, treba prije toga iskazati izvinjenje građanima grada Dubrovnika, majkama koje su izgubile svoje sinove, porodicama koje su izgubile svoju djecu i djeci koja su ostala bez roditelja", kazao je Franković.

Tek tada se, dodao je, može govoriti o saradnji u budućnosti.

"Kada to izvinjenje uslijedi, kao što je uslijedilo s područja Crne Gore, grad Dubrovnik je spreman sarađivati s Trebinjem. Dok se to ne dogodi, nismo spremni niti ćemo sarađivati s onima koji se neće izviniti, s onima koji su napadali naš grad", kategoričan je bio gradonačelnik Dubrovnika.

Mirko Ćurić (Foto: Klix.ba)
Mirko Ćurić (Foto: Klix.ba)

Na pitanje da li bi se i "s druge strane" trebali izviniti, rekao je: "Ne vidim iz kojeg razloga. Da se izvinimo što smo branili svoje domove? Ja se ne sjećam da je Vojska Republike Hrvatske napadala bilo koga i ulazila u tuđe domove".

Mirko Ćurić, zamjenik načelnika Trebinja, poručio je da nema potrebe da se politika miješa u takva pitanja.

"Nije ni vrijeme ni mjesto da se o tome priča. Mladi smo, mislim da nismo ni učestvovali", kazao je Ćurić.