BiH
15

Gradonačelnik Brčkog dobio šest savjetnika, protiv jednog se vodi postupak na sudu

Klix.ba
Brčko
Brčko
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić dobio je šest savjetnika u svom kabinetu, a na osnovu prijedloga stranaka iz parlamentarne većine. Novi savjetnici su Admira Ramić, Ismet Dedeić, Nemanja Damjanac, Aleksandar Subotić, Stjepan Marčetić i Delfa Dejanović.

Savjetnici su počeli raditi u petak. Admiru Ramić predložili su predstavnici turske nacionalne manjine Alije Denjagića, Ismeta Dedeića je predložio SBB, Nemanju Damjanca NDP, Aleksandru Subotić SDS, a Stjepana Marčetića i Delfu Dejanović HDZ.

Protiv Ismeta Dedeića trenutno se vodi postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, a optužen je za krivično djelo protivzakonitog posredovanja i zloupotrebe položaja ili ovlasti. Optužnica je protiv njega kao tadašnjeg šefa Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH i asistentice za plansku dokumentaciju u tom odjelu Gabrijele Ljoljić Đurđević potvrđena 7. jula ove godine.

Tužilaštvo Brčko distrikta Dedeića tereti za nezakonitosti u izdavanju lokacijskih uslova u više pojedinačnih slučajeva i izdavanje dokumenta podnosiocima zahtjeva bez ispunjenih zakonskih uslova, kao i zahtijevanje od službenika da protivzakonito postupi kako bi se jednom od njih izdalo nezakonito rješenje. Za krivična djela obuhvaćena ovom optužnicom može se izreći pojedinačna kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Sud mu je izrekao mjere zabrane putovanja i to privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novog pasoša BiH i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Dedeiću je 2007. godine tadašnji supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorian zabranio vršenje javne dužnosti u Distriktu i smijenjen je sa dužnosti. Zabranu je ukinuo supervizor Tamir Waser 2014. godine. Ukidanje zabrana ovim osobama ne daje pravo da se vrate na pozicije s kojih su smijenjene, ali mogu se prijaviti za novo zaposlenje u institucijama Distrikta i mogu se kandidirati za izbore. Brčko distrikt je dobio i novu Vladu koja je počela raditi u srijedu.