U toku sjednica
11

Gradonačelnik Bihaća predložio lokaciju Vučijak za novi migrantski centar

Piše: M. D.
U Bihaću je u toku vanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj vijećnici vode raspravu o novoj lokaciji za prihvatni migrantski centar čije otvaranje bi trebalo da dovede do postepenog zatvaranja migrantskog centra Bira u Bihaću. Gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio je lokaciju Vučijak.

Predložena lokacija predstavlja dio katastarske čestice broj 1384 zvana Vučijak , šuma tri klase u približnoj površini od četiri hektara i u posjedu je Grada Bihaća. Do predmetne lokacije vodi postojeći makadamski put, a udaljena je oko 300 metara od posljednje vikendice, te isto toliko od niskonaponske mreže i lokalnog vodovoda, te postoji mogućnost priključenja na istu.

"Prije lokacije koju danas predlažem, obišao sam nekoliko potencijalnih lokacija na Skočaju, Ružića Dolu i Bajljevcu. Ono što je nas opredijelilo da predložim lokaciju Vučijak – nekadašnje deponije, jeste činjenica da migranti već koriste isti pravac i lokaciju za odlazak, da lokacija ne bude između lokacije i granice sa Hrvatskom, da lokacija bude u vlasništvu grada", kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je kazao da su se shodno zaključcima Gradskog vijeća sa vanredne sjednice pokrenule aktivnosti oko formiranja Ureda za migrante pri Gradskoj upravi Bihać.

"Ono što još posebno želim istaći jeste da predložena lokacija ne rješava problem države BiH kada su u pitanju migranti. Također, lokacija na Vučijaku nije rješenje za migrante iz Mirala i Sedre, već za one koji borave u Biri. Bitno je i istaći da sam imao sastanak sa predstavnicima EU i ostalih organizacija koji će i dalje stojati iza Grada i njegovih napora da stavi ovaj problem pod kontrolu", naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Vijećnici vrlo oštro komentiraju ne samo izbor lokacije, nego i posljedice ove odluke. Većina se slaže da je riječ o dobrom pokušaju koji neće riješiti migrantsku krizu.