BiH
62

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević odbio "bijeli hljeb"

Klix.ba
Na današnjoj 23. sjednici Gradskog vijeća Bihać, vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog Odluke o plaćama i naknadama zaposlenika gradskih organa grada Bihaća.

Usvojena odluka tako se usklađuje sa istovjetnim kantonalnim i federalnim zakonom, a današnjim usvajanjem odluke čija primjena će krenuti 1.jula 2016.godine, usvojeni su i zahtjevi sindikata za usklađivanjem koeficijenata.

Prema riječima Smaila Toromanovića, savjetnika gradonačelnika Bihaća, usvojenom odlukom vraćena je osnovica sa 307 na 315 KM, te će se u budžetu grada Bihaća do kraja godine morati osigurati dodatnih 122.000 KM.

Današnjom odlukom gradonačelniku Bihaća istovremeno je smanjen koeficijent sa 10 na 9,8, te je od preuzimanja dužnosti bihaćkom gradonačelniku plata smanjena za skoro 34 posto u odnosu na platu njegovog prethodnika.

"Posebno ističem odluku gradonačelnika Emdžada Galijaševića da ne prihvati član 14 koji se odnosi na pravo ostvarivanja plate nakon završetka mandata, tzv. 'bijelog hljeba'. Na taj način gradonačelnik još jednom pokazuje šalje poruku o smanjenju povlastica izabranim zvaničnicima, odnosno njihovo stavljanje u realne okvire za našu zemlju", kazao je Toromanović .