BiH
2

Gradonačelnik Barcelone za Klix.ba: Imamo neraskidivu vezu sa Sarajevom i BiH

Razgovarao: Jasmin Hadžiahmetović
Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone
Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone
Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone, prijestolnice Katalonije koja sa glavnim gradom BiH Sarajevom desetljećima njeguje posebne odnose, govorio je u ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba o toj neraskidivoj vezi dva olimpijska grada, pomoći Katalonaca građanima BiH, njihovom odnosu prema Srebrenici i genocidu kojeg se često sjećaju i obilježavaju kroz razne manifestacije...

Gospodine Trias, hvala vam što ste pristali razgovarati za portala Klix.ba. Kako biste opisali vezu Sarajeva i Bosne i Hercegovine sa Barcelonom i Katalonijom?

Te 1992. godine slavili smo Olimpijske igre u Barceloni. To je za nas bilo vrijeme uzbuđenja i nade, ali i velikog suosjećanja jer je Sarajevo patilo pod opsadom. Tokom tih Igara, gradonačelnik Sarajeva Muhamed Kreševljaković nazvao je gradonačelnika Barcelone Pasquala Maragalla i predstavnike drugih olimpijskih gradova i pozvao ih u pomoć. Gradsko vijeće Barcelone odgovorilo je na poziv i postali smo motor pokreta solidarnosti koji je već postojao u ovom gradu. Na osnovu političkog i društvenog odnosa prema Sarajevu, Gradsko vijeće odlučilo je osnovati još jedan distrikt unutar naše administrativne stukture - Distrikt XI Sarajevo.

Trias i bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen
Trias i bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen
Tokom svih ovih godina, pogotovo u najtežim vremenima kada je pomoć teško stizala u glavni grad BiH, Barcelona i Katalonija su bili veliki oslonac za BiH i Sarajevo. Otkud jedna takva reakcija s vaše strane?

Narod Katalonije reagirao je sa ogorčenjem na tišinu svih ostalih zbog onoga što se u tom trenutku dešavalo u Sarajevu. Dok se kod nas dešavala Olimpijada, Sarajevo je bilo pod opsadom. Solidarnost je veoma važna u teškim trenucima. Svaka generacija u Barceloni i Kataloniji na neki način povezana je sa svime što se dogodilo u Sarajevu i na Balkanu.

Upravo zbog ove povezanosti sa BiH, u vašem gradu se svake godine na razne načine obilježava genocid u Srebrenici, održavaju se sjednice na kojima se razgovara o opsadi...

Sa vama smo bili svjedoci te realnosti i jednostavno ne želimo zaboraviti historiju. Barcelona je grad kulture, nauke, kreativnosti, inovacija i činjenja dobrog. Vjerujemo da je kultura moćno oružje kako bismo na buduće generacije prenijeli sve ono što se dešavalo u prošlosti i koje niko ne bi trebao zaboraviti.

Ove godine Gradsko vijeće Barcelone investira oko sedam miliona eura kroz mnoge kooperacione projekte u svijetu među kojima je i BiH. Možete li nam reći koji su to projekti koje ćete finansirati u našoj zemlji?

Grad Barcelona ostaje opredijeljena svojim ciljevima i dio svog budžeta ulagati u međunarodnu saradnju. To radimo sa mnogim gradovima i zemljama svijeta. Otkad smo potpisali ugovor o saradnji sa Sarajevom, svake godine se trudimo da izdvojimo sredstva za humanitarne projekte, obnovu i ekonomiju. Trenutno, finasiramo projekt obnove u Hadžićima, udruženjem koje osniva novi muzej u Sarajevu, Udruženjem "Obrazovanje gradi BiH" i Jovanom Divjakom koji je nedavno dobio Nagradu za mir 2014 u Parlamentu Katalonije.

U Sarajevu ste bili u septembru 2012. godine. Kako ste se tada osjećali?

Bilo mi je zadovoljstvo što sam mogao biti tih dana u Sarajevu sa svojim prijateljima. Nažalost, nisam mogao biti dijelom komemorativnih događaja i sjećanja na opsadu. Ponovo sam osjetio Sarajevo i njegove građane, te dodatno učvrstili ionako jake međusobne veze.

Trias odaje počast ubijenoj djeci Sarajeva
Trias odaje počast ubijenoj djeci Sarajeva

Gradsko vijeće Barcelone jedan je od glavnih pokrovitelja teniskog turnira ATP World Tour 500 koji će biti održan u aprilu u vašem gradu. Vi i Juan Maria Tintore, jedan od najvećih prijatelja Sarajeva, ste osigurali da bh. teniser Damir Džumhur bude jedan od učesnika.

Pomoć Joana Marije Tintorea i teniskog kluba RCT Barcelona Sarajevu je jedna od najinteresantnijih priča o solidarnosti tokom svih ovih godina u kojima sarađujemo zajedno. Sve procedure su pri kraju i vjerujem da će Tintore uspjeti. Ovom prilikom bih se želio zahvaliti Teniskom klubu Sarajevo na njihovom poslu i održavanju turnira svake godine u augustu.

Koja je vaša poruka narodima u BiH?

Više nego ikad, želim vam poslati poruku nade i velikog prijateljstva. Građani Bosne i Hercegovine treba da znaju da ovdje imaju velike prijatelje, da Barcelona ima ogromno poštovanje prema Sarajevu i imamo čvrstu volju da podijelimo zajedničku evropsku budućnost.