BiH
0

Gradonačelnici Sarajeva i Skoplja potpisali zajedničku izjavu o saradnji dva grada

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, njen zamjenik Josip Jurišić, te predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Gradskog vijeća Emin Švrakić sa članovima Idrizom Hodžićem i Fikretom Mahmutovićem primili su danas gradonačelnika Skoplja Trifuna Kostovskog, koji je sa saradnicima u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Sarajevu, saopćeno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnica Borovac je Kostovskom čestitala na prestižnoj nagradi "Najmenadžer jugoistočne Evrope", koja će mu večeras biti uručena na tradicionalnoj poslovnoj konferenciji "Održivi razvoj i zaštita okoliša regiona jugoistočna Evropa". Ona je također zahvalila ambasadoru Makedonije u BiH Mihailu Trpkoskom, koji je značajno doprinio povezivanju dva glavna grada.

Danas su gradonačelnici Sarajeva i Skoplja potpisali Zajedničku izjavu o saradnji ova dva grada, koja prethodi donošenju odluke u gradskim vijećima Sarajeva i Skoplja o bratimljenju prijestolnica BiH i Makedonije.

Gradonačelnica je pohvalila inicijativu Dječijeg parlamenta Makedonije i NVO "Djeca stubovi svijeta" koji su svojevremeno inicirali bratimljenje dvaju gradova.

U razgovoru dvije delegacije predloženo je i otvaranje direktne aviolinije Sarajevo-Skoplje.

Ggradonačelnik Skoplja Trifun Kostovski izrazio je zadovoljstvo što će Sarajevo i Skoplje biti prva dva glavna grada u regionu jugoistočna Evropa koji će se bratimiti, te da on očekuje da će procedura u Gradskom savjetu Skoplja i Gradskom vijeću Sarajeva biti okončana do kraja ove godine.

On je također podržao uspostavljanje još bližih i intezivnijih kontakata između Sarajeva i Skoplja u oblasti biznisa, saobraćaja, kulture, nauke i sporta.