BiH
2

Gradonačelnici Sarajeva i Graza dogovorili saradnju

Klix.ba
U sklopu održavanja Međureligijske konferencije Graz 2013., gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić susreo se danas sa gradonačelnikom glavnog grada Štajerske, Siegriedom Naglom.

Tokom srdačnog razgovora, dvojica gradonačelnika izrazili su spremnost za intenziviranjem partnerskih veza i saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i gradske infrastrukture.

S obzirom na činjenicu da veliki broj sarajevskih i uopće bh. studenata studira Na Univerzitetu u Grazu, gradonačelnici Komšić i Nagl iskazali su namjeru da konkretizuju saradnju između dva grada i u tom pravcu.

Upisavši se u Zlatnu knjigu Grada, gradonačelnik Komšić je potvrdio prijateljstvo dvaju gradova, te izrazio uvjerenje u zajedničku budućnost koja će biti okarakterizirana realizacijom projekata na dobrobit građana Sarajeva i Graza.

Inače, gradonačelnik Komšić u Grazu učestvuje u radu Međureligijske konferencije 2013. Sama konferencija, koja se održava pod motom "Duh zajednice", ima za cilj promoviranje dubljeg međureligijskog dijaloga promocijom i jačanjem uzajamnog razumijevanja, priznavanja, tolerancije, pomirenja i suradnje. Tokom svog održavanja, do 20. jula, Konferencija će se fokusirati na miran suživot ljudi različitih kultura i vjerskih zajednica u Grazu i Evropi.