BiH
0

Gradonačelnice Sarajeva i Daytona: Početak saradnje univerziteta

FENA
Razmjenom studenata u toku ove godine počet će suradnja Univerziteta u Sarajevu i više univerziteta u Daytonu (SAD), a na temelju sporazuma koji je već potpisan između ovih dvaju gradova, dogovorile su danas u Sarajevu gradonačelnica Daytona Rhine McLin i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

U sklopu dvodnevne posjete gradonačelnice McLin Sarajevu, bratskom gradu Daytona, razgovarano je o razmjeni studenata i potrebi da se oba grada uključe u te aktivnosti, konkretno osiguranjem posebnih prostorija u univerzitetskim centrima gdje bi studenti, prilikom razmjene, mogli da se sastaju i razgovaraju.

"Već u ovoj godini očekujemo zaživljavanje tog programa između univerziteta“, izjavila je novinarima, nakon ovog susreta, gradonačelnica Borovac.

Ona je naglasila da je suradnja s Daytonom značajna za Sarajevo i da se Dayton doživljava u BiH ne samo kao obični, sestrinski grad, nego i grad koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad.

"Gradonačelnica Daytona je bila u prisustvu američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, što je ovoj posjeti dalo još veći značaj“, ocijenila je Borovac.

Dvije gradonačelnice razgovarale su i o pitanju održavanja zelenih površina u gradu te rješavanju pojave grafita i šaranja po fasadama.

Taj problem u Daytonu, rečeno je, prate građani zaduženi za obavještavanje. Oni odmah uklanjaju grafite i razne natpise po fasadama, kako bi onima koji ih pišu dali do znanja da to ne žele vidjeti u svom gradu. U te aktivnosti uključuju se i mladi, čime pokazuju interesovanje za očuvanje ljepote u gradu.

Iskustvo Daytona može se primijeniti i u Sarajevu, naglašeno je.

Dayton i Sarajevo dogovorili su razmjenu posjeta jednom godišnje. Tako će delegacija Grada Sarajeva početkom naredne godine posjetiti Dayton i učestvovati u radu njegovog gradskog vijeća i gradske administracije, nakon čega će uslijediti uzvratna posjeta Sarajevu.

"Veoma sam uzbuđena što sam u Sarajevu. Primjećujem velike pozitivne promjene u ovom gradu“, izjavila je danas novinarima gradonačelnica McLin, kojoj je ovo druga posjeta glavnom gradu BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

U pratnji gradonačelnice Sarajeva ona će posjetiti Bošnjački kulturni centar i stari dio Baščaršije, Muzej grada Sarajeva i Zemaljski muzej.

Nakon Sarajeva gradonačelnica Daytona će otputovati za Izrael.