{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradonačelnice Sarajeva i Daytona: Početak saradnje univerziteta

F
10.6.2008. u 14:25
0
0
Gradonačelnice Sarajeva i Daytona: Početak saradnje univerziteta
0
Gradonačelnice Sarajeva i Daytona: Početak saradnje univerziteta
Razmjenom studenata u toku ove godine počet će suradnja Univerziteta u Sarajevu i više univerziteta u Daytonu (SAD), a na temelju sporazuma koji je već potpisan između ovih dvaju gradova, dogovorile su danas u Sarajevu gradonačelnica Daytona Rhine McLin i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.
U sklopu dvodnevne posjete gradonačelnice McLin Sarajevu, bratskom gradu Daytona, razgovarano je o razmjeni studenata i potrebi da se oba grada uključe u te aktivnosti, konkretno osiguranjem posebnih prostorija u univerzitetskim centrima gdje bi studenti, prilikom razmjene, mogli da se sastaju i razgovaraju.

"Već u ovoj godini očekujemo zaživljavanje tog programa između univerziteta“, izjavila je novinarima, nakon ovog susreta, gradonačelnica Borovac.

Ona je naglasila da je suradnja s Daytonom značajna za Sarajevo i da se Dayton doživljava u BiH ne samo kao obični, sestrinski grad, nego i grad koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad.

"Gradonačelnica Daytona je bila u prisustvu američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, što je ovoj posjeti dalo još veći značaj“, ocijenila je Borovac.

Dvije gradonačelnice razgovarale su i o pitanju održavanja zelenih površina u gradu te rješavanju pojave grafita i šaranja po fasadama.

Taj problem u Daytonu, rečeno je, prate građani zaduženi za obavještavanje. Oni odmah uklanjaju grafite i razne natpise po fasadama, kako bi onima koji ih pišu dali do znanja da to ne žele vidjeti u svom gradu. U te aktivnosti uključuju se i mladi, čime pokazuju interesovanje za očuvanje ljepote u gradu.

Iskustvo Daytona može se primijeniti i u Sarajevu, naglašeno je.

Dayton i Sarajevo dogovorili su razmjenu posjeta jednom godišnje. Tako će delegacija Grada Sarajeva početkom naredne godine posjetiti Dayton i učestvovati u radu njegovog gradskog vijeća i gradske administracije, nakon čega će uslijediti uzvratna posjeta Sarajevu.

"Veoma sam uzbuđena što sam u Sarajevu. Primjećujem velike pozitivne promjene u ovom gradu“, izjavila je danas novinarima gradonačelnica McLin, kojoj je ovo druga posjeta glavnom gradu BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

U pratnji gradonačelnice Sarajeva ona će posjetiti Bošnjački kulturni centar i stari dio Baščaršije, Muzej grada Sarajeva i Zemaljski muzej.

Nakon Sarajeva gradonačelnica Daytona će otputovati za Izrael.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: