BiH
0

Gradonačelnica Sarajeva primila u oproštajnu posjetu ambasadora Njemačke

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke Michaela Schmunka. Gradonačelnica je ambasadoru zahvalila na angažmanu za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

"Građani Sarajeva će vas pamtiti kao dinamičnog i odlučnog diplomatu koji je za svog kratkog mandata učinio mnogo. Ja ću vas pamtiti kao otvorenog i dobronamjernog diplomatu koji je između ostalog dao i značajan doprinos u unapređenju saradnje Grada Sarajeva i Grada Istočno Sarajevo", rekla je gradonačelnica Borovac.

Ambasador Schmunk istakao je kako je Sarajevo za njega predivan grad i da postoji dosta političke energije da on očuva svoju autentičnost.

"U narednom periodu, a nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, trebate raditi mnogo više na korištenju fondova EU jer u njima postoje velike mogućnosti i za gradove", dodao je Schmunk.

Na kraju je zaključeno da Grad Sarajevo treba nastaviti dobru saradnju sa pobratimskim gradovima iz SR Njemačke: Magdeburgom, Friedrichshafenom i Wolsburgom, a ambasador je obećao da će iz Berlina poticati na saradnju sa BiH i gradom Sarajevom.

Gradonačelnica je pozvala gradonačelnika Berlina da posjeti Sarajevo.