BiH
0

Gradonačelnica Sarajeva i srednjoškolci razgovarali o “domovini Bosni i Hercegovini”

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac susrela se jutros s učenicima srednjih škola.

Susret o temi “Moja domovina Bosna i Hercegovina” je organizirala nevladina organizacija “Djeca stubovi svijeta”, a povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Gradonačelnica Borovac je izrazila zadovoljstvo zbog upriličenog susreta s mladima, naglasivši da bi ovakvi susreti trebali postati tradicionalni.

“Bitno je da vi osjećate ljubav prema svojoj domovini i da je u ljubavi gradite. Vi ste generacija koja će obilježiti vrijeme koje dolazi i u tom nastojanju potrebno je da mlade generacije shvate da se na zajedički način, razumijevanjem i dogovorom može graditi država BiH”, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Ona je istakla da ne treba praviti razliku među djecom niti u RS-u, niti u FBiH, te da mladi trebaju domovinu gledati bez teritorijalnih razgraničenja i bez ikakvih granica.

Srednjoškolci su pozvali i djecu iz RS-a, svu koja imaju osjećaj za domovinu BiH, da zajedno proslave i obilježe 1. mart, Dan nezavisnosti BiH. Predloženo je da se organizira i posjeta Banjoj Luci da bi mladih iz Sarajeva razgovarali sa svojim vršnjacima o ovoj temi.

Druženju je prisustvovao i prof. dr. Ismet Dizdarević koji je naglasio da institutucije obrazovanja i odgoja moraju djelovati u pravcu razvijanja osjećaja patriotizma.

“Mi moramo biti patrioti ove zemlje. Centralno pitanje koje danas postoji u društvu u ovoj situaciji jest pitanje osjećaja pripadnosti državi, odnosno problem državnog patriotizma. Država je na osnovu Daytona podijeljena na dva entiteta, to je neosporno tako, ali se uopće ne osporava potreba i želja i pravo građanina BiH da se osjećaju pripadnicima jedne države, kao međunarodno priznate”, kazao je prof. dr. Dizdarević.

Predsjednica nevladine organizacije “Djeca stubovi svijeta” Fatima Hukić je naglasila da kod djece i mladih treba razvijati ljubav prema domovini “ne zbog nekoga drugog nego i zbog samog djeteta, jer dijete tako ispunjava svoju dušu, a s punom dušom može da funkcionira normalno”.

Nevladina organizacija “Djeca stubovi svijeta” organizirat će danas ovakav susret srednjoškolaca i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.