BiH
5

Gradonačelnica Daytona tokom susreta s Komšićem: Planiramo intenzivniju saradnju sa Sarajevom

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnica Daytona Nan Whalrey
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnica Daytona Nan Whalrey
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je sa zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimirom Gojerom, upriličio prijem za višečlanu delegaciju prijateljskog i pobratimskog grada Daytona predvođenu gradonačelnicom Nan Whalrey.

Nakon što je gradonačelnik Komšić u novembru prošle godine prisustvovao u ime Grada Sarajeva obilježavanju 20. godišnjice mirovnih pregovora, dogovorena je uzvratna posjeta Sarajevu gdje je delegacija Daytona danas izrazila zahvalnost Komšiću na prijemu i prijateljstvu.

U zajedničkim izjavama za novinare gradonačelnik Komšić je kazao da svi građani Bosne i Hercegovine znaju da je Dayton najznačajniji grad na svijetu za nas, bez obzira kako ko na to gledao.

"Tokom posjete Daytonu prošle godine prisustvovao sam Konferenciji koju je organizirala gradonačelnica Daytona. Tada smo obavili važne razgovore koje se tiču budućnosti naše zemlje", kazao je gradonačelnik.

Komšić je podsjetio da su tada gradonačelnici Sarajeva, Daytona, Mostara i Banja Luke potpisali Memorandum o međugradskoj saradnji.

"Vjerovatno ćemo sada dogovoriti neke zajedničke projekte iz oblasti kulture, nauke, sporta, visokog obrazovanja, infrastrukture, poduzetništva, pošto delegacija Daytona sa gradonačelnicom Whalrey namjerava poslije Sarajeva posjetiti Banja Luku i Mostar", naglasio je Komšić.

Gradonačelnica Daytona Nan Whalrey medijima je potvrdila susrete i s gradonačelnicima Banje Luke i Mostara i tako poticali njihovu buduću saradnju. Dodala je da se tokom današnjeg susreta razgovaralo o načinima nastavka i intenziviranja saradnje između Sarajeva i Daytona.

"Planiramo našu saradnju sa Sarajevom i u narednih 20 godina. Postoje dobri temelji na osnovu kojih možemo razviti i definirati konkretne oblike saradnje na zadovoljstvo naših građana", istaknula je gradonačelnica Whalrey.