BiH
0

Gradonačelnica Borovac upriličila večeru za Tadeusza Mazowieckog

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila je večeru za počasnog građanina Sarajeva Tadeusza Mazowieckog.

Gradonačelnica Borovac čestitala je Mazowieckom počasni doktorat koji mu je dodijelio Tuzlanski univerzitet te mu još jednom uime Grada i građana Sarajeva zahvalila za sve što je učinio za BiH tokom rata.

Mazowiecki je gradonačelnici poklonio svoju publikaciju “Izvještaji 1992.-1995.” u kojoj se nalazi 18 opsežnih izvješaja. On je izvještaje napisao kao specijani izaslanik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava od 1992. do 1995. godine na području bivše Jugoslavije o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ti dokumenti ostat će zapamćeni po objektivnosti i briljantnoj analizi tragičnih događaja u vrijeme agresije na BiH, posebno u vezi s tzv. "etničkim čišćenjem" i stradanjem bošnjačkog naroda, ali i po oštroj osudi ponašanja međunarodne zajednice u BiH koja se u njegovim izvještajima nedvosmisleno osuđuje za mnoge pogrešne korake.

Mazowiecki se, tokom susreta, interesirao za situaciju u glavnom gradu BiH te naglasio optimizam u pogledu budućnosti BiH i njene evropske perspektive.

Tadeusz Mazowiecki je obavljao funkciju specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije od augusta 1992. do 27. jula 1995. On je nakon tragedije u Srebrenici i Žepi iz moralnih razloga podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

Sinoćnjoj večeri s Mazowieckim prisustvovali su i vijećnici Grada Sarajeva Emin Švrakić, Hamdija Lagumdžić i Faruk Sijarić, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.