BiH
0

Gradonačelnica Borovac primila predstavnike Evropskog društva iz Ahena

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Evropskog društva "Društvenopolitička i obrazovana zajednica" iz njemačkog grada Ahena, predsjednika Petera Schonera i člana Jurgena Groelsa.

Prijemu su prisustvovali Tilman Enders, zamjenik amabsadora Njemačke u BiH, Sabahudin Gegić, predsjednik "Bosanskog kulturnog centra" iz Ahena i Fuad Jašarević, sekretar Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Schoner je upoznao gradonačelnicu sa odlukom ovog Društva da ovogodišnju Nagradu za humanizam dodijeli prof. dr. Smailu Čekiću, direktoru Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Ova prestižna nagrada, koja se dodjeluje za društveni angažman i doprinos svake godine, prof. dr. Čekiću bit će uručena 3. okrobra u njemačkom gradu Ešvajleru.

Inače, ova 2008. godina, zahvaljujući angažmanu i radu predsjednika "Bosanskog kulturnog centra" u Ahenu Sabahudina Gegića, posvećena je Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnica Borovac se uime Grada Sarajeva zahvalila Evropskom društvu "Društvenopolitička i obrazovana zajednica" što je prepoznao izuzetan doprinos i angažman prof. Čekića, uz nadu da će se vrijednosti njegovog rada i truda konačno uvažavati i u našoj državi.

Gradonačelnica je, također, prihvatila poziv da prisustvuje ovoj ceremoniji u oktobru ove godine i održi prezentaciju o današnjoj političkoj, društvenoj i socijalnoj situaciji u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Govoreći o trenutnoj situaciji u gradu Sarajeva, Borovac je istakla: "Našim aktivnostima trudimo se da ovaj grad ima što perspektivniju budućnost i da građanima osiguramo što kvalitetniji život. Velike nade ulažemo u prijem BiH u EU kako bi konačno na grad Sarajevo počeli primjenjivati evropske kriterije i stnadarde. Zalažemo se za poštivanje ljudskih prava i želimo da se građani ovog grada osjećaju ugodno bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadali."

Borovac je pozvala predstavnike ovog Društva da podrže Grad Sarajevo koji je spreman staviti na upotrebu raspoložive kapacitete za smještaj dokumentacije Haškog tribunala.

"Za nas je najjače oružje istina i pravda i vjerujemo u ono što su uradili Haški tribunal i što radi Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Mislim da istina i pravda su jedini mogući lijek za pomirenje među narodima na ovim prostorima", kazala je gradonačelnica Sarajeva.