BiH
0

Gradonačelnica Borovac o poskupljenjima

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas Mesuda Lakotu, sekretara Udruženja za zaštitu interesa potrošača u BiH, s kojim je razgovarala o aktuelnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica i komunalnih usluga, a na osnovu primljenih pisama od građana koja se odnose na ova poskupljenja.

Gradonačelnica je izrazila zabrinutost najnovijim poskupljenjima.

Ne ulazeći u razloge poskupljenja, ona je pozvala nadležne organe vlasti da građane na vrijeme obavijeste o poskupljenjima i obrazlože razloge poskupljenja jer građani imaju pravo na to.

"Onda bi vjerovatno i nezadovoljstvo građana bilo manje kada bi na vrijeme znali razloge zbog čega cijene rastu", istakla je Borovac i dodala da nadležni organi moraju naći program mjera za pomoć kategorijama stanovništva koje su najviše pogođene poskupljenjima.

Gradonačelnica Borovac je istakla da će uskoro održati sastanak s predstavnicima narodnih kuhinja u gradu Sarajevu i s njima potpisati ugovor o odobrenim iznosima iz budžeta Grada Sarajeva za 2008. godinu od 30.000 KM, te da će ti iznosi ukoliko se utvrdi povećanje broja korisnika u narodnim kuhinjama biti uvećani rebalansom budžeta Grada za ovu godinu.

Gradonačelnica Borovac i Lakota dogovorili su da Grad Sarajevo sufinansira projekt Udruženja za zaštitu interesa potrošača u BiH "kampanja informiranja potrošača o njihovim pravima i o kvalitetu proizvoda".

Ona je pozvala građane da kupuju domaće proizvode jer to onda znači ostanak novca u domaćim budžetima i njihovo usmjeravanje u razvojne projekte i programe.