BiH
0

Gradonačelnica Borovac na konferenciji gradonačelnika u Ljubljani

FENA
Na poziv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac učestvovat će u radu Konferencije gradonačelnika glavnih gradova država-članica Evropske unije, država-kandidata i država procesa proširenja EU 8. i 9. maja, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Kako se navodi, svim prisutnim gradonačelnicima obratit će se Danilo Türk, predsjednik Slovenije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom i Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije.

Gradonačelnica Borovac je od organizatora Konferencije u Ljubljani izabrana za uvodničara o temi "Kako glavni gradovi promoviraju međukulturalni dijalog i integraciju", s obzirom na to da je Sarajevo, kako je pojašnjeno, glavni grad sa stvarno vrijednim, ali i tragičnim iskustvima međukulturalnog dijaloga u svojoj historiji.

Uime Grada Sarajeva, gradonačelnica Semiha Borovac potpisat će deklaraciju o ulozi glavnih gradova u međukulturalnom dijalogu i stvaranju aktivnog suživota i deklaraciju o odnosima između glavnih gradova i države.

Zaključci i odluke s ove konferencije bit će prenijeti vlastima na državnim i evropskim nivoima.

Učešće gradonačelnice Borovac na Konferenciji gradonačelnika u Ljubljani predstavlja podršku Gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini naporima i aktivnostima koje čine na putu priključivanja evropskim integracijama te unapređenju saradnje između Sarajeva i Ljubljane, kaže se u saopćenju iz Gradske službe za informiranje Grada Sarajeva.