Moderan objekt
1.4k

Gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu počinje najesen

Piše: El. Lj.
Gradnja Univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dugo se iščekuje, a trebala bi početi krajem ove godine. Kako nam je potvrdio Adnan Pašić, idejni tvorac projekta i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, do aprila će biti završen izvedbeni projekt za izgradnju i opremanje biblioteke.

"Do aprila ćemo imati završen izvedbeni projekt, a nakon toga ćemo pripremiti tendersku dokumentaciju kojom ćemo na internacionalnom konkursu dobiti firmu koja će izvoditi građevinske radove. Zbog svih procedura i specifičnosti za BiH očekujemo da ćemo do kraja godine odabrati izvođača gradnje Univerzitetske biblioteke i početi s realizacijom projekta. Ako sve bude išlo prema planu radovi na gradnji biblioteke počet će najesen, a trajat će minimalno dvije godine.", rekao je Pašić.

Naglasio je da je biblioteka koncepcijski zasnovana na primjeni savremenih bibliotekarskih arhitektonskih dostignuća. Biblioteka će se sastojati od dvije osnovne cjeline - jednu će činiti čitaonica s depoima knjiga, a drugu prateći sadržaji, prostor za bibliotekare i univerzitetsko informacijsko tehnički centar.

"Biblioteka bi trebala biti smještena unutar parkovski organizovane lokacije. Blok čitaonica imat će dvostruku staklenu fasadu i bit će okružen listopadnim drvećem tako da će tokom godišnjih doba mijenjati i ambijentalni efekti. Također, imamo specifičnost krova koji se sastoji od piramidalnih elemenata koji također imaju određenu količinu zenitalnog osvjetljenja za unutrašnji prostor čitaonice", rekao je.

Univerzitetska biblioteka BiH nalazit će se u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i bit će prvi novoizgrađeni objekt na ovoj lokaciji.

Izgradnju Univerzitetske biblioteke finansirat će Saudijski fond za razvoj sa 17 miliona dolara i država BiH i Kanton Sarajevo sa 4 miliona dolara.