Kovači u Sarajevu
0

Gradnja sjedišta Rijaseta IZ u punom jeku

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Gradnja administrativnog sjedišta Rijaseta Islamske zajednice BiH na lokalitetu Kovači u Sarajevu ovih dana je intenzivirana, nakon što je izvođač radova pripremio teren za grube građevinske radove.

Početak prve faze radova, čija vrijednost iznosi oko 3,5 miliona KM, ozvaničen je u februaru ove godine. Inicijator izgradnje upravne zgrade je grupa bh. privrednika, dok je oficijelni investitor Islamska zajednica BiH.

"Lokalitet na Kovačima, gdje se trenutno gradi upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice, je u potpunosti očišćen. Prije postavljanja temelja, morali smo izmjestiti kombi stajalište, trafike, kablove, te jednog bespravnog korisnika kojem smo dali smještaj u trajni zakup. Ove predradnje su dosta usporile radove na objektu, a gradnja sada napokon može početi u punom jeku", kazao je za naš portal Jusuf Zahiragić, direktor objekta u izgradnju.

Zgrada će biti izgrađena prema idejnom i izvedbenom projektu poznatog arhitekte Zlatka Ugljena i njegovih saradnika. Ukupna investicija iznosi oko 11 miliona maraka, a investitori predviđaju da će prva faza radova trajati godinu dana. Zgrada će predstavljati administrativni centar Rijaseta s rezidencijama reisu-l-uleme i muftija.