Najava izvođača radova
19

Gradnja garaže kod sarajevske Hitne pomoći bi trebala biti završena za tri i po mjeseca

B. R.
Gradilište garaže u Kolodvorskoj ulici (Foto: D. S./Klix.ba)
Gradilište posjetili predstavnici općinske i kantonalne vlasti (Foto: D. S./Klix.ba)
Gradnja garaže za automobile u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici, kod Hitne pomoći, trebala bi biti okončana u roku od naredna tri i po mjeseca, izjavio je predstavnik izvođača radova. Kantonalna vlast je najavljivala da će se to desiti do novembra 2020.

Selvedin Klapuh, rukovodilac gradilišta na kojima radove vrši kompanija Unigradnja, je ukazao na to da se privodi kraju osiguranje građevinske jame. Najavio je izmještanje instalacija BH Telecoma i da će se nakon toga nastaviti gradnja garaže.

Kao razloge za poteškoće u gradnji je naveo spomenute instalacije i očekuje da će one uskoro biti izmještene. Klapuh je poručio da bi garaža trebala biti napravljena u roku od naredna tri i po mjeseca. Naglasio je da je to u skladu s ugovorom o gradnji.

Tvrdi da se radovi vrše u skladu s dogovorenom dinamikom.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je rekao da je djelomično zadovoljan dinamikom radova. Uvjerava da su otkočeni procesi za nastavak gradnje.

Garažu je nazvao predizbornom.

"Prošli su lokalni izbori i mi smo imali samo jednu jamu. Time je bio otežan rad Hitne pomoći", naglasio je.

Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Kao njemu najbitnije je istakao da se osigura neometan rad Hitne pomoći, jer je jedna traka bila zaustavljena za saobraćaj zbog gradilišta. Prema njegovim riječima, nezahvalno je prognozirati kada će garaža biti napravljena.

Direktor kantonalnog Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić smatra da je dinamika gradnje zadovoljavajuća, jer dok se čeka na izmještanje instalacija, izvode se neki drugi radovi.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS (Foto: D. S./Klix.ba)

Sredinom jula prošle godine, kada je počela gradnja, tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić je poručio da se nada da će radovi biti završeni do 15. novembra te da je to predviđeno projektom i ugovorom.

Tada su iz Vlade Kantona Sarajevo saopćili da je vrijednost garaže za 165 vozila skoro šest miliona KM. Kanton je osigurao 4,4 miliona, a Općina Novo Sarajevo je učestvovala s 1,5 miliona KM vrijednim zemljištem.