Grad Sarajevo
4

Gradnja azila za životinje u Rakovici

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor JU Terapijska zajednica KS "Kampus" Hase Tirić i Velimir Ivanišević uime Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS potpisali su danas Sporazum o izradi studije izvodljivosti za izgradnju prihvatališta za nezbrinute životinje - azila za životinje.

To prihvatilište za životinje bit će smješteno u okviru Terapijske zajednice "Kampus" u Rakovici, a Grad Sarajevo će s 50.000 KM finansirati izradu studije izvodljivosti.

Korisnici koji borave u Terapijskoj zajednici "Kampus" bit će uključeni u program zbrinjavanja i rada sa životinjama, a za njih će to biti još jedna u nizu radno-okupacionih aktivnosti.

Stručnu pomoć pružat će Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS koje će sudjelovati i u postupku udomljavanja i zbrinjavanja životinja.

Velimir Ivanišević iz Udruženja SOS izrazio je nadu da će uskoro Grad Sarajevo biti primjer da se uz malo dobre volje i razumijevanja može realizirati jedan ovakav projekt na koji se, kaže, čekalo 12 godina.

I direktor Terapijske zajednice "Kampus" Hase Tirić pozdravio je tu aktivnost i istaknuo da će to biti od velike koristi za korisnike te terapijske zajednice.

Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da potpisivanjem sporazuma Grad Sarajevo želi pokrenuti aktivnosti na gradnji azila te pozvao i druge nivoe vlasti da finansijski podrže gradnju tog objekta.

Na to ih, kazao je Behmen, obavezuje i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen u aprilu. "Tim zakonom je definirano da u roku od godinu dana od stupanja na snagu moraju biti formirana skloništa za životinje, koja osniva a prema tome i finansira pravna ili fizička osoba, općina, grad, kanton ili entitet" istakao je Behmen. On je dodao da će Grad nastaviti sufinansiranje tog projekta.

Do kraja godine predviđena je izrada glavnog projekta i uređenje infrastrukture na lokaciji "Kampusa", da bi se početkom naredne godine, u skladu s raspoloživim sredstvima, krenulo u gradnju prihvatilišta/azila za nezbrinute životinje.

Kapacitet "Kampusa" je 30 korisnika, a stručno osoblje, program prilagođen korisnicima, te uređen ambijent potpomažu oporavak osoba koje žele da se oslobode ovisnosti o psihoaktivnim supstancama i nauče voljeti život.