Kanton Sarajevo
0

Gradnja azila za životinje još uvijek na čekanju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo ocijenili su da tri pristigle ponude lokacija za izgradnju azila za životinje ne zadovoljavaju kriterije te da će najvjerovatnije gradnja ovog centra opet biti prolongirana.

U konkursu koji je objavljen krajem prošle godine navodi se da zemljište mora da bude izvan naseljenih mjesta, vodozaštitnih zona i slično, treba da ima dobar pristup i mogućnost uvođenja vode i struje, da njegova površina treba bude od 3.000 do 5.000 kvadratnih metara.

Predsjednik udruženja Velimir Ivanišević precizirao je da lokacije u Vogošći, Hadžićima i Oseniku nisu dovoljne pristupačne te da bi kupovina tih zemljišta bila propala investicija. Zavod za planiranje Kantona Sarajevo treba da konačnu ocjenu, a ukoliko oni ne daju zeleno svjetlo, konkurs će biti poništen i ponovo raspisan.

„Prema idejnom rješenju, centar bi trebao imate sve potrebne sadržaje, od karantina, ambulante, prostora za smještaj i udomljavanje životinja. Cilj nam je prije svega uspostaviti sistem kontrole nad životinjama, te metodu smrti zamijeniti metodom života“, ističe Ivanišević.