Revizorski izvještaj
9

Građevinske dozvole su prepreka razvoja Federacije, izdavanje može trajati i do 320 dana

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Federaciji BiH 33 posto općina i gradova nije u potpunosti osiguralo sveobuhvatne i lako dostupne informacije o uvjetima gradnje, administrativnim koracima i potrebnoj dokumentaciji.

Ured za reviziju institucija FBiH naveo je to u, izvještaju revizije učinka naslovljenom "Efikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi" iz decembra 2020. godine, kao samo jedan od niza nedostataka koji u konačnici mogu utjecati na odluke potencijalnih investitora u Federaciji BiH.

"Postojeći postupak ne osigurava brzo i jednostavno izdavanje građevinskih dozvola. U većini općina/gradova građevinske dozvole se ne izdaju u zakonom propisanim rokovima. Svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od utvrđenog roka", navodi se u revizorskom izvještaju.

Ured za reviziju institucija FBiH upozorava u izvještaju da izdavanje građevinskih dozvola može trajati i do 320 dana!

U nekim slučajevima je investitor obavezan pribaviti i do 30 dokumenata od različitih javnih institucija, uz ostale i dokumente koje izdaje općina/grad. Prikupljanje saglasnosti, mišljenja i odobrenja od drugih javnih institucija/preduzeća čine postupak komplikovanim a ishod neizvjesnim.

"Značajan broj općina i gradova osigurao je pribavljanje dokumentacije o činjenicama po službenoj dužnosti, ali u 33 posto općina investitori i dalje samostalno prikupljaju sve potrebne dokumente neophodne za izdavanje građevinskih dozvola", navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

No, pored preporuka čija bi provedba olakšala proces prije i tokom pribavljanja građevinskih dozvola, revizori upozoravaju da 76 posto općina i gradova u Federaciji BiH nije izradilo sve nedostajuće prostorne planove, niti je osiguralo usklađenost planova užeg područja sa planovima šireg područja.

"Hodograme sa jasno definisanim koracima, zadacima, odgovornostima i rokovima u postupku izdavanja građevinskih dozvola nije izradilo 38 posto općina i gradova", navodi se u revizorskom izvještaju "Efikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi".

Problem nije samo u lokalnim zajednicama, pa tako Ured za reviziju institucija FBiH navodi da pravni okvir relevantan za oblast prostornog uređenja i građenja i dalje zahtijeva značajnije unapređenje u pojedinim kantonima, u cilju skraćenja i pojednostavljenja postupka izdavanja građevinskih dozvola.