{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građevinari jedinstveni: Za nesreću su odgovorni kako investitor, tako i izvođač radova

Piše: E. F./Klix.ba
30.1.2015. u 18:38
27
67
Građevinari jedinstveni: Za nesreću su odgovorni kako investitor, tako i izvođač radova
27
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu intenzivno poduzima sve potrebne mjere da bi se u što kraćem roku riješile sve relevantne okolnosti u vezi s teškom nesrećom u ulici Hiseta, općina Centar, gdje se u srijedu s objekta u izgradnji obrušila oplata i skela, usljed čega su dva radnika smrtno stradala, a jedan teško povrijeđen. U međuvremenu, oglasili su se i bh. građevinari koji smatraju da su za nesreću jednako odgovorni investitor i izvođač radova.
Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, kazao je kako će javnost o toku ove istrage biti na vrijeme obaviještena

Podsjetimo, u nesreći u centru Sarajeva poginuli su Enes Halilović (1974.) i Razim Halilović (1973.), a teško je povrijeđen Nevzet Halilović, radnici tešanjske Famus gradnje 3.

O uzrocima nesreće svi šute, niko se ne usuđuje govoriti jasno, a tim povodom se nisu oglasili kako investitor Bau-herc d.o.o. tako ni firma koja je izvođač radova Famus gradnja 3 d.o.o.

Sigurnosne mjere nisu ispoštovaneNo, danas je u Sarajevu, iako ne ovim povodom, održana proširena sjednica Odbora građevinara Privredne komore FBiH na kojoj je izvršena analiza stanja i položaja građevinarstva u BiH i to od instuticionalnog i zakonskog okvira, pa do onih tržišnih problema. Također je na ovoj sjednici izrađen i prijedlog mjera za poboljšanje ukupnog stanja u ovome sektoru.

Ni pitanje nastradalih radnika i okolnosti pod kojima je došlo do nesreće na gradilištu nisu mogla biti ignorisana.

"Građevinari se u našoj zemlji susreću sa mnogim problemima koje nije moguće riješiti jer za to ne postoji nadležno ministarstvo građevinarstva. Problem koji ima jedan građevinar rješava se u tri ministarstva u čijoj je nadležnosti ova oblast i obično rješenja nema", kazala je Dženana Hodžić, direktorica Sektora za građevinarstvo Privredene komore FBiH.

Kada je u pitanju nesreća koja se dogodila na Marijin-Dvoru, građevinari nisu željeli davati zaključke o uzrocima nesreće. No, kako su kazali, propust je evidentan i neko će za to morati snositi krivnju.

"Događaj od prije nekoliko dana dokazuje da je građevinarstvo rizična branša, ali u ovakvim slučajevima mora postojati solidarna odgovornost, kako investitora, tako i izvođača radova. Evidentno je da tu nije bilo adekvatne zaštite, svi mi smo vidjeli da gradilište nije bilo propisno ograđeno pravom ogradom i mrežom, a moralo je biti s obzirom na činjenicu da se građevina nalazi u samom centru grada i veoma blizu saobraćajnice", kazala je Hodžić.

Ona je dodala da je to dokaz da se štedjelo na sigurnosti, kako radnika, tako i prolaznika.

"Danas su ovdje predstavnici građevinskog sektora koji upošljavaju 10.000 ljudi samo na gradilištu i plaćaju doprinose poreze i druge obaveze. Međutim, njihovu konkurentnost ometa siva eminencija, koja sebi uzima za pravo da ne prijavljuje radnike koji rade na crno i prave probleme poput ovih, te tako bacaju ljagu na one koji rade svoj posao kako treba i poštuju propise", istakla je Hodžić.

Amir Avdić, GP Put
Amir Avdić, GP Put


Da bi to država mogla spriječiti i unaprijediti rad u građevinskom sektoru mišljenja je Amir Avdić, predsjednik Nadzornog odbora GP Put.

"Ono što država može da uradi za nas jeste da prilikom odabira firmi za neki posao ne cijeni njihov jeftin rad već kvalitet. Sada nam se dešava da u našoj državi posao dobije strana firma koja onda unajmi domaće kompanije da obave posao ispod svake cijene. Eh, onda te firme štede na opremi koja osigurava sigurnost na gradilištu i sve dovodi do ovakvih katastrofa", kazao je Avdić za Klix.ba.

Pojasnio je kako su u našoj zemlji na snazi propisi čije poštivanje garantira sigurnost radnika na građevini. No, njihovo poštivanje je do svake firme posebno.

"Ja pozivam sve inspekcije da djeluju i da rade svoj posao kako se ovakve stvari ne bi ponovile", kazao je Avdić.

Iako nije želio zaključiti ko je kriv u ovom slučaju kazavši da se utvrđivanje odgovornosti ipak mora prepustiti nadležnima, Avidć je kazao kako sve upućuje na odgovornost poslodavca.

Granski sindikat nema vremena za slučaj nastradalih radnikaOno što iznenađuje jeste činjenica da Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala u BiH šuti o pogibiji radnika.

"Predsjednica sindikata Naida Sarajlija-Alihodžić nema vremena", kazala je za Klix.ba saradnica predsjednice ovog strukovnog sindikata.

No, tek danas se o ovom pitanju oglasio Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, ali je samo izrazio saučešće porodicama radnika, te ukazao na pogubnost nedonošenja zakona o zaštiti zdravlja na radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: